Demag??gia
De Viquip??dia
La demag??gia (del grec ??????????????????), segons el concepte d'Arist??til, ??s una forma impura de govern democr??tic que consisteix en exercir el poder a profit de les masses indisciplinades.
Avui en dia ??s considera una estrat??gia pol??tica que consisteix en apel??lar a emocions (sentiments, amors, odis, pors, desitjos) per tal d'aconseguir el suport popular, freq??entment mitjan??ant l'??s de la ret??rica i la propaganda.
Tamb?? es pot considerar com un tipus pervers d'orat??ria, que permet atreure cap als propis interessos les opinions dels dem??s utilitzant fal??l??cies o arguments aparentment v??lids que despr??s d'un an??lisis de la circumst??ncies, poden resultar inv??lids o simplistes.
Polibi la va definir com oclocr??cia.
[edita] Formes de demag??gia
Fal??l??cies Arguments que equivoquen les relacions l??giques entre elements, o b?? adopten premises evidentment inacceptables. Per a m??s detalls, vegeu fal??l??cia. Entre elles hi ha la fal??l??cia de causa falsa, l'argument circular, l'argument ad hominem i l'apelaci?? a una autoritat irrellevant pel cas que es tracta.
Manipulaci?? del Significat Les paraules, a m??s d'un sentit dennotatiu, tamb?? tenen un sentit connotatiu impl??cit, aportat pel context i pels coneixements compartits entre elsinterlocutors, que afegeix idees i opinions, moltes vegades de forma menys conscient que en el seu sentit dennotatiu. En l'el??lecci?? de les paraules, un discurs dennotativament neutre, pot connotar (vegeu connotaci??) significats addicionals, depenent del seu context i de la seva relaci?? amb la opini?? de l'audi??ncia, o els oients del discurs (vegeu interpretaci??, pragm??tica, significat). D'aquesta manera, els continguts implicats s??n dif??cils de refutar.
Omissions Es presenta informaci?? incompleta, extraient possibles problemes, objeccions i dificultats, la qual cosa resulta en la presentaci?? d'una realitat falsejada, sense rec??rrer directament a la mentida.
Redefinici?? de la llengua Mitjan??ant l'eliminaci?? progressiva o l'eliminaci?? de paraules que menyscaven la posici?? del demagog, intentant modificar o fer desapar??ixer la forma de pensar que s'oposa als seus arguments.
Molts exemples d'aix?? es poden veure en literatura (la novel??la 1984 de George Orwell o The Handmaid's Tale (El conte de la criada) de Margaret Atwood. Per?? tamb?? a la realitat i particularment a la pol??tica.
T??ctica de despistament Consisteix en desviar la discussi?? des d'un punt delicat pel demagog cap a algun tema que domini o on presenta alguna avantatge enfront el seu oponent o contrincant. No es respon directament a les preguntes o als desafiaments.
Estad??stica fora de context Consisteix en utilitzar dades num??riques per recolzar una hip??tesis o afirmaci??, per?? que estant fora de context no reflecteixen la realitat. Aqu?? tamb?? compte l'??s tendenci??s d'estad??stiques, tamb?? conegut com a demag??gia num??rica.
Dimonitzaci?? Consisteix en associar una idea o grup de persones amb valors negatius, fins que aquesta idea o grup de persones siguin vistos negativament.
Fals dilema Tamb?? conegut com a falsa dicotomia, fa refer??ncia a una situaci?? on dos punts de vista alternatius s??n presentats com a les ??niques opcions pol??tiques. Com per exemple el t??pic: "est??s amb mi o contra mi". Suposa una definici?? simplista de la realitat i d'aquesta forma s'aconsegueix considerar les dem??s possibilitats.