[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dàrdanos - Viquipèdia

Dàrdanos

De Viquipèdia

Segons la mitologia grega, Dàrdan o Dàrdanos (en grec Δάρδανος Dàrdanos) fou el fundador de la ciutat de Dardània, antecessora de la mítica ciutat de Troia.

Dàrdanos era un heroi fill del déu Zeus i la nimfa Electra, i era germà de Jasió i Harmonia. Segons Dionís d'Halicarnàs, Dàrdan era originari d'Arcàdia, on regnava conjuntament amb el seu germà Jasió.El poeta romà Virgili explicava uns altres orígens per a Dàrdanos; segons ell, la nimfa Electra va unir-se amb Coritus, rei de Tarquínia.

Dàrdanos es va casar amb Crises, filla de Pal·las i néta de Licaó, primer rei d'Arcàdia. Junts van tenir dos fills:

  • Ideu
  • Dimes o Dimant

Va haver-hi una terrible inundació a Arcàdia i tots els habitants del regne van emigrar, tret de un grup reduït que es va quedar sota el comandament de Dimant. La resta dels arcadis es van instal·lar a les costes de Samotràcia (a la que van denominar Dardània). Allí, Zeus va matar Jasió per haver-se allitat amb Demetra per la qual cosa Dàrdanos fou aclamat com a cap únic dels arcadis emigrats. Poc temps després, però, Dàrdan va convèncer a un nombrós grup de marxar d'aquell lloc en busca de terres més fèrtils.

Els arcadis guiats per Dàrdanos van arrivar a les costes de Frígia, on van ser rebuts pel Rei Teucre i els teucris. En senyal de bona voluntat, el monarca frigi va concedir-li un tros de terra al vessant del Mont Ida, on Dàrdan hi va fundar una nova població; Dardània. Al cap de poc, l'aliança entre els teucris i els dardanis es va segellar amb el matrimoni de Dàrdanos amb la filla i hereva de Teucre, Batia. (Algunes versions gregues afirmaven que Crises, la primera esposa de Dàrdan havia mort). Després de la mort de Teucre, la parella va ser proclamada reis de Dardània i de tota la regió dels teucris.

Van tenir quatre fills:

En una ocasió, el vent Bòreas es transformà en cavall i va muntar les eugues de Dàrdan. D'aquesta unió van néixer dotze poltres que, segons la llegenda, podien córrer sobre un camp de blat sense tocar les espigues.


Precedit per:
Teucre
Rei dels Teucris
Rei de Dardània
Succeït per:
Erictoni