[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Creative Commons - Viquipèdia

Creative Commons

De Viquipèdia

Logo Alguns drets reservats
Logo Alguns drets reservats
Versió 2 del logo Alguns drets reservats
Versió 2 del logo Alguns drets reservats

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.

Aquesta organització ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Aquestes condicions les escull el propi autor. Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".

Creative Commons va ser fundada l’any 2001 als Estats Units, amb el suport del Centre del Domini Públic, per James Boyle i Lawrence Lessig (experts en propietat intel·lectual i ciberlleis), Hal Abelson (professor del MIT), Eric Saltzman (advocat i expert en ciberlleis) i Eric Eldred (editor web). Estudiants del Berkman Center for Internet & Society a la Harvard Law School han ajudat també en el projecte. Lawrence Lessig n’és l’actual president i és professor de dret a la Universitat de Stanford, que és on s’ubica actualment Creative Commons.

Taula de continguts

[edita] Creative Commons Internacional

L’any 2003 neix Creative Commons International (iCommons) amb la finalitat d’adaptar i traduïr les llicències de Creative Commons, basades amb la legislació estatunidenca, a les jurisdiccions i múltiples idiomes de la resta d’estats del món. La Universitat de Barcelona (UB), l’any 2003, decideix buscar un sistema per publicar material docent seguint l’exemple del Massachusets Institute of Technology (MIT). És així com neix Creative Commons a l’Estat espanyol, ja que la UB es decideix a utilitzar llicències CC i es compromet a realitzar i liderar el projecte d’adaptació i traducció al castellà, català, basc i gallec.

[edita] Llicències

Amb la combinació de diferents principis i restriccions, les llicències autoritzen certs usos lliurement definits pels autors. Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:

  • Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l’autoria de l’obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l’obra original.

Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:

  • Reconeixament (cc-by): Es permet l’ús comercial de l’obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Reconeixament – NoComercial (cc-by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa):No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

[edita] Projectes que utilitzen llicències CC

Alguns dels projectes més coneguts amb llicències CC

  • La ficció de Cory Doctorow
  • El llibre de Lawrence Lessig, Cultura lliure
  • Groklaw
  • MIT OpenCourseWare - material de cursos acadèmics del MIT
  • Tres dels llibres d'Eric S. Raymond, La catedral i el basar, El nou diccionari hacker, i L'art de la programació UNIX.
  • Public Library of Science
  • El recull de Terminologia oberta del TERMCAT.
  • Doropaedia, recull monogràfic de diferents impressions al voltant d'un concepte. Projecte de la discogràfica Producciones Doradas.
  • El portal Flickr de fotografia.
  • El portal català Música Lliure.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Continguts amb llicències Creative Commons

[edita] Eines per a descobrir continguts CC

[edita] Crítica