Camille Claudel
De Viquip??dia
Camille Claudel (F??re-en-Tardenois, Aisne; 8 de desembre de 1864 - Montdevergues, 19 d'octubre de 1943); escultora francesa, germana del poeta, dramaturg i diplom??tic franc??s Paul Claudel.
[edita] Biografia
Des de la seva inf??ncia a Champagne Camille va ser una apassionada de l'escultura; jugava amb el fang i esculpia a les persones que l'envoltaven, com al seu germ?? Pa??l i a la seva serventa Helene. Va arribar a Par??s el 1883 amb la finalitat de perfeccionar el seu art i ingress?? a l'acad??mia Colarussi. El 1882 ??s acceptada per Paul Dubois, director de l'Escola Nacional de Belles Arts. T?? la seva primera trobada amb Auguste Rodin el 1883, i l'any seg??ent comen??a a treballar al seu taller. Camille posa per a ell i col??labora en la realitzaci?? de les figures de la monumental Les Portes de l'Infern.
L'obra de l'escultora, a pesar de ser molt propera a la del seu mestre, t?? el seu toc personal i femen??, sense ser mai una c??pia: per aix??, Octave Mirbeau va proclamar el seu geni. A part de ser una de les seves principals col??laboradores, va ser tamb?? la seva amant i companya durant alguns anys; es va convertir en el seu model i musa, inspirant obres com la Dana??de o Fugit Amor. Es produeix entre ambd??s un clima de col??laboraci?? i enfrontament que enriqueix la labor m??tua.
Tot i la passi??, la relaci?? entre Rodin i Camille ??s complicada, conflictiva i amb cont??nues interrupcions i crisis. Freq??enten junts els ambients art??stics i culturals m??s importants del Par??s de l'??poca i passen junts llargs per??odes fora de la ciutat per?? Rodin est?? unit sentimentalment a altra dona, Rose Beuret, a qui no t?? intenci?? d'abandonar per a casar-se amb Camille. Aquesta situaci?? ser?? la inspiraci?? d'una de les obres m??s importants de Camille: L'Age Mur. En aquesta escultura veiem representada l'escena: Camille, agenollada i suplicant, dirigint les seves mans cap al Rodin, qui li d??na l'esquena mentre una dona mig ??ngel mig bruixota (que representa a Rose Beuret) se l'enduu.
Una vegada trencada la seva relaci?? amb l'escultor, entra en la seva vida Claude Debussy per?? tamb?? ell est?? unit a altra dona. Mentres, les seves obres arriben a cert ??xit i apareixen amb freq????ncia articles sobre ella en les revistes d'art. En aquesta ??poca de crisi emocional, Camille es tanca al seu taller i s'allunya del m??n.
Al desembre de 1905, Camille realitza la seva ??ltima gran exposici??. A partir d'aqu??, sofrir?? crisis nervioses que s'aguditzaran cada vegada m??s i comen??ar?? a destruir les seves obres. No tindr?? suport familiar ja que la seva mare i la seva germana segueixen sent hostils a la seva forma de vida i el seu germ?? Pa??l est?? lluny. El 3 de mar?? de 1913 mor el seu pare i el 10 de mar?? la internen al sanatori de Ville-Evrard i al juliol a Montdevergues, manicomi del com, a pesar de la seva recuperaci?? i els seus l??cids i estripats precs al seu germ?? Pa??l, mai sortir??. Tancada passar?? els ??ltims 30 anys de la seva vida.