Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

C??lic biliar - Viquip??dia

C??lic biliar

De Viquip??dia


C??lic biliar
Classificaci?? i recursos externs
ICD-9 574.20
DiseasesDB 2533
eMedicine med/224 
Viquip??dia:Av??s m??dic
AV??S M??DIC

El c??lic biliar ??s el quadre dolor??s provocat per la pres??ncia de c??lculs a les vies biliars. Es defineix per diverses caracter??stiques:

  • ??s continu, va augmentant d'intensitat i al cap de 15-20 minuts es converteix en molt agut, molt dolor??s.
  • Es localitza a l'hipocondri dret, a la zona del fetge, i a l'epigastri, encara que a vegades el dolor es pot donar al costat contrari (hipocondri esquerre i regi?? precordial).
  • S'acompanya de v??mits i sudoraci?? en la majoria dels casos.
  • En el 50% dels afectats el dolor s'irradia a l'esquena, al muscle dret o a l'om??plat.
  • La duraci?? del quadre no sobrepassa les cinc hores i si es prolonga cal sospitar una complicaci??: la colecistitis aguda.

El c??lic biliar ??s una urg??ncia i cal tractar-la de forma immediata amb antiinflamatoris, analg??sics i espasmol??tics. En aquesta situaci?? cal abstenir-se d'ingerir aliments i l??quids. Mentre arriba el metge es pot aplicar calor a la zona (alleuja l'espasme i el dolor) sempre que no hi haja febre ni abdomen agut (abdomen dur i dolor??s).

Una persona que hagi tingut un c??lic biliar, nom??s un, t?? un 30% de probabilitats de no sofrir-ne cap m??s en el termini de deu anys, per la qual cosa s'haur?? de considerar si la intervenci?? per a l'extirpaci?? dels c??lculs ??s pertinent o no. Ara b??, si els c??lics es repeteixen al cap de poc temps, l'operaci?? cal plantejar-la. Amb tot i aix??, tamb?? hi ha alternatives terap??utiques com s??n la dissoluci?? dels c??lculs amb ??cids biliars o la litotr??cia (destrucci?? dels c??lculs) amb ones ultras??niques de xoc (que nom??s es poden aplicar en c??lculs menors de 30 mm).