[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Buzz Aldrin - Viquipèdia

Buzz Aldrin

De Viquipèdia

Edwin E. Aldrin
Edwin E. Aldrin

El coronel Edwin Eugene "Buzz" Aldrin, Jr., (nascut el 20 de gener del 1930) és un astronauta i pilot nord-americà que va esdevenir el segon home en trepitjar la Lluna (després de Neil Armstrong) durant la missió Apollo 11, la primera missió tripulada en aterrar a la Lluna.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Primers anys

Edwin Aldrin va néixer a Montclair, Nova Jersey, EUA. Es va graduar a l'escola superior de Montclair i va graduar-se tercer de la seva promoció, a l'acadèmia militar de West Point, Nova York. Aldrin va ser promogut a tinent segon i va servir com a pilot de caça a les forces aèries nord-americanes durant la Guerra de Corea, en la qual va volar en 66 missions de combat amb un F-86 Sabre. Després d'abandonar Corea, Aldrin va ser instructor d'artilleria aèria a la base Nellis de les forces aèries nord-americanes, i assitent del degà de facultat a l'acadèmia de les forces aèries dels Estats Units. Després d'aquest destí, Aldrin va ser volar amb F-100 Super Sabres com a comandant de vol a Bitburg, Alemanya.

[edita] Carrera militar

Aldrin va deixar el servei militar per assistir a l'Institut de Massachusetts de Tecnologia (Massachusetts Institute of Technology, MIT) a Cambridge, Massachusetts on va aconseguir un doctorat en astronàutica. La seva tesina doctoral fou “guiatge per a aproximacions orbitals tripulades”. Després de deixar el MIT, va tornar a les forces aèries, va ser destinat a la oficina d'objectius Gemini de la divisió de sistemes espacials de les forces aèries, a Los Angeles, Califòrnia, i després a l'escola de pilots de proves de les forces aèries a la base Edwards, Califòrnia. El març de 1972, Aldrin es va retirar del servei actiu després de 21 anys.

Caminada lunar durant la missió Apollo 11
Caminada lunar durant la missió Apollo 11

[edita] Carrera com a astronauta

Aldrin va ser seleccionat com a part del tercer grup d'astronautes de la NASA l'octubre de 1963. Les seves maneres serioses i intel·lectuals el van fer molt valuós per el disseny de les missions Gemini, però no va estar mai a la llista de tripulants. La mort de la tripulació principal de la Gemini 9 va promocionar Aldrin com a tripulant de reemplaçament. La principal missió de la Gemini 9 fou l'aproximació i acoblament de la capsula amb un vehicle objectiu, però al fallar aquest últim Aldrin va improvisar una eficaç maniobra per aproximar-se a unes coordenades determinades de l'òrbita terrestre. Va ser llavors confirmat com a pilot en la Gemini 12, la última missió Gemini i la última possibilitat de testejar les activitats extra-vehiculars o EVA (popularment conegudes com a “caminades espacials”). Aldrin va utilitzar tècniques revolucionaries durant els exercicis d'entrenament per a la missió. Aquestes, encara son utilitzades avui en dia. Va marcar un rècord en activitats extra-vehiculars i va provar la viabilitat del treball dels astronautes fora de les càpsules.

Aldrin tenia molta més projecció pública que Neil Armstrong, i es diu que originalment fou ell el que havia de baixar primer a la superfície de la Lluna. Aldrin també és conegut pel seu vessant místic, essent francmaçó, i rebent, fins i tot, la comunió a la superfície lunar.

[edita] Jubilació

Després de deixar el servei actiu, Aldrin va retornar a les forces aèries en un càrrec administratiu, però per sobre la seva carrera planejaven els seus problemes personals. En la seva autobiografia “Retorn a la Terra”, Aldrin relata els seus problemes amb l'alcoholisme i la depressió després de deixar la NASA. Aldrin va continuar promovent l'exploració espacial i va produir fins i tot el joc d'ordinador “Buzz Aldrin’s Race into Space” del 1992.

[edita] Trivialitats

  • Aldrin col·laborà amb l'escriptor de ciència ficció John Barnes en els llibres "Encounter With Tiber" i "The Return".
  • Al 2002, el president dels Estats Units, George W. Bush va assignar Buzz Aldrin a la comissió presidencial del futur de la indústria aeroespacial dels Estats Units.
  • Un petit cràter a la Lluna, prop del lloc d'aterratge de l'Apollo 11 porta el seu nom en honor seu.
  • Aldrin té una estrella al famós Passeig de la Fama a Hollywood.
  • Ha colaborat en diverses sèries de televisió, incloent "Els Simpson" i "Ali G".
  • Actualment col·labora a la Taula de Governadors de la Societat Nacional de l'Espai, que també va presidir.
  • Al 1988 Aldrin va canviar legalment el seu nom pel de "Buzz".

[edita] Enllaços