[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Busoga - Viquipèdia

Busoga

De Viquipèdia

Busoga
Bandera de Toro
Mapa de Busoga
Capital Bugembe
Creació c.1862
Dissolució Es manté com a regne nominal
Llengua oficial Lusoga

Busoga és un regne tradicional del sud-est d'Uganda en que viuen els 11 principats dels basoga, un dels més grans dels regnes tradicionals del país. La capital és Bugembe, vora Jinga, la segona ciutat més important del país.

Està dividit en cinc districtes: Kamuli, Iganga, Bugiri, Mayuge i Jinja. Cadascun dels cinc districtes està dirigit per caps escollits democràticament o el Consell Local dels Cinc, mentre que els municipis són dirigits per un alcalde escollit. Jinja és el principal centre industrial i econòmic.

Busoga limita al nord amb el pantanós Llac Kyoga que el separa de Lango, a l'oest el Nil Blanc el separa de Buganda, al sud el llac Victòria el separa de Tanzània i Kenya, i a l'est el riu Mpologoma (Lleó) el separa de diversos grups tribals petits (padhola, bugwere, bugisu, etc). Busoga també inclou algunes illes del Llac Victòria, com l'illa de Buvuma.

A diferència dels kabaka de Buganda, els diversos reis del territori dels basoga eren membres d'un clan reial, seleccionat en una combinació de descendents i amb l'aprovació dels ciutadans. El clan dels Babito, que gobernava al nord de Busoga, prop del regne Bunyoro, tenia llaços amb l'aristocràcia d'aquest regne i el poble de la regió es considerava descendent de la gent de Bunyoro. Els reis titulats Kyabazinga foren establerts pels britànics al segle XX però la monarquia fou abolida el 1966. El regne, junt amb els de Buganda, Bunyoro i Toro (de regne d'Ankole no fou inclós) foren restablerts per la constitució de 1995 com a monarquies tradicionals de caire cultural.


Regnes tradicionals d'Uganda Bandera d’Uganda
Ankole | Buganda | Bunyoro | Busoga | Toro