[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bunyoro - Viquipèdia

Bunyoro

De Viquipèdia

Bunyoro
Bandera de Bunyoro
Mapa de Bunyoro
Capital Mparo
Creació c.1720 primer rei datat
Dissolució Es manté com a regne nominal
Llengua oficial runyoro-rutoro

Bunyoro és un dels regnes tradicionals d'Uganda, antigament rival del regne veí de Buganda. Entre els segles XVI i XVIII fou un dels regnes més poderosos d'Àfrica Oriental. Fou governat per l'Omukama de Bunyoro. L'actual governant és Solomon Gafabusa Iguru I, 27è Omukama (rei) de Bunyoro-Kitara.

[edita] Bunyoro-Kitara

L’antic regne sovint és anomenat com a Bunyoro-Kitara. Des d’allí gairebé controlava tota la regió entre el Llac Victòria, Llac Eduard, i Llac Albert. Era un dels nombrosos petits estats de la regió dels Grans Llacs i les seves històries més antigues afirmaven que provenien de la zona de Ruanda on els Bunyoro governaren la regió sota un príncep anomenat Cwa cap el 1520. El poder de Bunyoro va decaure fins la meitat del segle XVII i s’inicià un llarg període d’expansió, i van dominar la regió fins als començaments del segle XVIII.

Bunyoro assolí el seu poder controlant gran nombre de santuaris de laregió, les lucratives salines de Kibiro al Llac Albert, assolint la metal·lúrgica més qualificada de la regió. Això el va fer el poder més fort militar i econòmic a la zona dels Grans Llacs.

Bunyoro començà a eclipsar-se a finals del segle XVIII a causa de les divisions internes. Buganda li arrabassà les regions de Kooki i Buddu a finals del segle. Cap el 1830 la província de Toro es va separar, tot controlant bona part de les salines. Cap al sud, Ruanda i Ankole creixien ràpidament, dominant molts petits regnes que antigament havien estats vassalls de Bunyoro.

Cap a finals del segle XIX Bunyoro ja era un dels estats més petits, però encara era dels més rics perquè controlava les lucratives rutes comercials del Llac Victòria i enllaçava amb la costa de l’Oceà Índic. S'aprofitava especialment del comerç d'ivori. Tanmateix, era constantment atacat per l'aleshores més potent Buganda, qui desitjava prendre el control de les rutes comercials. Iniciaren una llarga guerra amb armes europees. Com a resultat, la capital fou traslladada de Masindi a la menys vulnerable Mparo.

Per l'acord de juliol de 1890 tota la regió al nord del Llac Victòria fou controlada per la Gran Bretanya. El 1894 fou declarat el protectorat sobre la regió. El rei (Omukama) Kabalega es va resistir aferrissadament als esforços dels britànics, aliats amb Buganda, per a prendre el control del regne. Tanmateix, el 1899 Kaberega fou capturat i exiliat a les Seychelles, i Bunyoro fou annexat a l'Imperi Britànic. A causa de la seva resistència una porció del territori del regne fou entregada a Buganda i Toro. El país fou posat sota el control d’administradors bugandesos. Els Banyoro es revoltaren el 1907, però foren sotmesos. Després la regió va romandre lleial a la Gran Bretanya durant la Primera Guerra Mundial i un nou acord va concedir major autonomia a la regió el 1934. Avui Bunyoro continua com a un dels quatre regnes originaris dUganda, però encara existeix un moviment separatista.

[edita] Enllaços externs


Regnes tradicionals d'Uganda Bandera d’Uganda
Ankole | Buganda | Bunyoro | Busoga | Toro