[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bosrà - Viquipèdia

Bosrà

De Viquipèdia

Ruïnes de Bosrà
Ruïnes de Bosrà

Bosrà (en àrab بصرى, Busra; en llatí Bostra) fou una ciutat oasi al desert de Síria, al sud de Damasc, al districte de l'Auranitis o Auranítide (l'actual Hauran). Fou la capital dels edomites i sota domini romà fou anomenada Nova Trajana Bostra.

A la Bíblia s’esmenta com a ciutat dels edomites, però segons una citació del Llibre de Jeremies (18, 24) era en poder dels moabites. Ara bé, podria tractar-se de dues ciutats diferents: l'edomita correspondria a l'actual ciutat jordana de Busseira i la moabita a la Bosrà d'Auranítide.

Teatre romà
Teatre romà

Ciceró diu que la ciutat estava dominada al seu temps per un cap independent, però sota Trajà fou feta capital de la província d'Aràbia i va emetre monedes amb la inscripció de Nea Trajana Bostra (vers el 105). Fou després colònia romana en temps d'Alexandre Sever i les monedes van portar la inscripció de Nova Trajana Alexandrina Colonia Bostra. L’emperador Felip l’Àrab fou nadiu de la ciutat i li va donar el títol de Metròpolis; a la seva època, era una ciutat gran, rica i amb fortes defenses, i s'hi cultivava la vinya. Ptolemeu l’esmenta com una de les ciutats de l'Aràbia Pètria i deixa establert que fou seu de la Legió III Cirenaica des del temps de Trajà. Al segle III fou seu d’un bisbat i després arquebisbat del qual depenien vint bisbats, i quarter general dels nestorians.

La seva deïtat tutelar fou Dionís, sota el nom de Dusires. El seu nom podria derivar del conreu de la vinya, i voldria dir 'lloc de vinyes'.

Les ruïnes que han arribat fins als nostres dies són de força importància, especialment el teatre romà, considerat un dels més ben conservats del món, i el 1980 foren declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.