[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Blet - Viquipèdia

Blet

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Blet
blet blanc
blet blanc
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Caryophyllales
Família: Amaranthaceae
Gènere: Chenopodium
Espècies

Vegeu el text

El blet (Chenopodium) és un tipus de mala herba de la família de les amarantàcies.


[edita] Descripció

Considerades com a males herbes dins de la família "Chenopodiaceae" unes set espècies del gènere "Chenopodium" la més característica de les quals és "Chenopodium album".

De la família "Amaranthaceae" hi ha unes sis espècies totes dins del gènere "Amaranthus", la més representada és l'espècie Amaranthus retroflexus coneguda també com marxant gros.

La morfologia i hàbitat d'aquestes plantes és força similar entre elles, cosa que justifica que la gent del camp les agrupi sota el mateix nom.

Són herbes anuals, erectes de 30 cm a 2 m d'alt, més o menys ramificades, peciol més aviat llarg, fulles amb els limbes ovats rombals de color verd intens, les llavors són d'un mil·límetre de diàmetre o poc més.

[edita] Cicle vegetatiu

Viuen en horts vinyes i conreus en general, també es troben en solars a pobles i ciutats. Són plantes nitròfiles és a dir que prosperen en terrenys adobats amb nitrogen. Generalment germinen a la primavera i es mantenen amb creixement molt actiu, si tenen aigua suficient, fins la tardor. Tenen un alt poder d'envair ràpidament la parcel·la ja que fan un gran nombre de llavors que germinen fàcilment en poc temps. En cas de tallar-los tornen a rebrotar. De tota manera no generen resistències als herbicides convencionals cosa que fa que el control químic sigui relativament fàcil.

Marxant gros (Amaranthus retroflexus)
Marxant gros (Amaranthus retroflexus)

[edita] Distribució

Es troben a gran part d'Europa, fins Escandinàvia i Islàndia en el cas del blet blanc, mentre que els Amaranthus són una mica més termòfils i no passen dels 60 graus de latitud nord.

Als Països catalans els blets estan estesos per tots els territoris des del nivell del mar fins els 1.600 metres d'altitud.