Blas Pi??ar L??pez
De Viquip??dia
Blas Pi??ar L??pez (Toledo, 22 de novembre de 1918) ??s un notari i pol??tic espanyol conegut per la seva milit??ncia en el franquisme, dintre d'una l??nia de ultradreta confessional. Ha estat notari a Cieza (Regi?? de M??rcia), M??rcia i Madrid, reconegut orador, i comprom??s des de molt jove amb el catolicisme pol??tic confessional, va militar a Acci?? Cat??lica.
Taula de continguts |
[edita] Inici de la seva traject??ria pol??tica
Blas Pi??ar va ocupar, en els anys 1960, la Direcci?? general de l'Instituto de Cultura Hisp??nica que es dedicava, a m??s de fomentar les relacions de fraternitat hispanoamericanes, a gestionar beques d'estudi entre Hispanoam??rica i les universitats espanyoles. Va fundar el Cap??tol de Cavallers de Corpus Christi, compost majorit??riament per diplom??tics hispanoamericans, que participen anualment en la process?? del Corpus de Toledo. Despr??s d'un viatge per Hispanoam??rica i Filipines, Blas Pi??ar va escriure un article en el diari ABC, de Madrid, titulat Hip??crites, que criticava amb duresa la pol??tica exterior dels Estats Units d'Am??rica. A causa de les relacions bilaterals que per aquell temps mantenia la dictadura amb els EEUU - de la qual depenia el seu reconeixement internacional - el ministre d'Afers exteriors, despr??s de donar tota classe d'explicacions a l'Ambaixador nord-americ??, va destituir Pi??ar, sense que per aix?? minv??s en aquest la seva fidelitat al R??gim de Franco. Va ser Procurador en Corts i Conseller Nacional del Moviment per designaci?? directa de Franco.
[edita] Fuerza Nueva
Fundador de la Editorial Fuerza Nueva com una esp??cie de "partit" en un r??gim sense partits, aix?? com caixa de resson??ncia estrat??gica dels seus actes i mobilitzacions per tot el territori espanyol, va anar un decidit opositor tolerat a la desfiguraci?? interna del R??gim i al seu buidament ideol??gic, manifestant el seu rebuig a la Llei Org??nica de l'Estat de 1969. Una vegada mort Franco, va votar i va argumentar en contra de la Llei per a la Reforma Pol??tica de Juny de 1976. Considerava que aquell intent no era de Reforma, sin?? de Ruptura, posant en greu situaci?? aspectes pol??tics que despr??s anava a fer seus la Constituci?? de 1978. Fuerza Nueva, al morir Franco, es va constituir en partit pol??tic, a l'octubre de 1976, amb un marcat car??cter cat??lic i patri??tic, defensor dels Principis Fonamentals de l'Estat del 18 de Juliol i el lema del qual era "D??u, P??tria i Just??cia".
[edita] Transici?? i diputaci??
A les eleccions generals espanyoles de 1977, Fuerza Nueva es va presentar en coalici?? al costat de la Confederaci??n Nacional de Combatientes de Espa??a, els C??rculos Jos?? Antonio i l'Agrupaci?? de Joventuts Tradicionalistes, sota el nom de "Alianza Nacional del 18 de julio", sense obtenir representaci?? parlament??ria. En 1979, una vegada aprovada la vigent Constituci?? i convocades les eleccions generals espanyoles de 1979, Blas Pi??ar va ser escollit diputat al Congr??s per Madrid en la primera legislatura de la Democr??cia - una vegada aprovada la Constituci?? - dintre de la coalici?? Uni??n Nacional obtenint 379.463 vots sota el lema ??Espanya en les teves mans??.
Va votar ??no?? a tots els Estatuts d'Autonomia, tant a la totalitat, com -quan va ser possible- article per article. Despr??s de la p??rdua de la seva esc?? en les seg??ents eleccions de 1982, en les quals es va presentar Fuerza Nueva en solitari havent de competir tant amb la candidatura del colpista Antonio Tejero (anomenada "Solidaridad Espa??ola") com amb el "vot ??til anti-socialista" a la conservadora Alian??a Popular de Manuel Fraga, va decidir dissoldre el partit pol??tic (acuitat per deutes econ??mics) precisament un 20 de novembre, no aix?? l'editorial del mateix nom els llibres del qual i revistes van seguir publicant-se.
[edita] Front Nacional i anys 1990
En 1986, amb el suport del Front Nacional franc??s de Jean-Marie Le Pen i el Moviment Social Itali?? (MSI) de Giorgio Almirante, va reconstruir el partit com Frente Nacional i es va presentar a les eleccions al Parlament Europeu de 1987 - 122.927 vots - i 1989 - 60.672 - amb l'objectiu d'enquadrar-se en la anomenada "Eurodreta" per?? sense aconseguir finalment en ambdues ocasionis obtenir acta d'eurodiputat a Estrasburg. En 1990, Frente Nacional va sofrir en el seno de la seva Joventuts sengles escisisons motivades per l'estrat??gia massa dretana de la seva direcci?? pol??tica: el Frente de Alternativa Nacional (FAN) i el grup Naci??n Joven (NJ).
Va dissoldre el partit finalment en 1994, despr??s de no fructificar un Acord de Fusi?? pr??viament signat amb el partit pol??tic Juntas Espa??olas, de Juan Peligro. Van seguir mantenint-se, no obstant aix??, les activitats de car??cter cultural i social de l'Editorial Fuerza Nueva (Confer??ncies, Menjars i Sopars de Germanor, Edici?? de llibres, publicaci?? de la Revista Quinzenal, convocat??ries de car??cter religi??s i commemoratiu de dates significatives com el 18 de juliol i el 20 de novembre, Caseta en la Fira del Llibre de Madrid...) Poc despr??s, entre 1995 i 1996, Blas Pi??ar va mantenir ef??merament relacions cordials (encara que no li mostr??s suport expl??cit) amb l'Alianza por la Unidad Nacional de Ricardo S??enz de Ynestrillas, i entre 2002 i 2004 es va involucrar p??blicament en el fracassat projecte "Frente Espa??ol" juntament amb FE/La Falange, que pretenia unificar a la cridada extrema dreta i que no va acabar quallant. En tots aquests anys va continuar intervenint o participant, d'una o altra forma, en els actes commemoratius del 20 de novembre a Madrid, tant el la Pla??a d'Orient com en la Pla??a de San Juan de la Cruz, ambdues de Madrid.
Des d'estiu de 2005, despr??s de sofrir una operaci?? quir??rgica que li va extirpar un tumor benigne en la gola va rebaixar considerablement les seves aparicions en p??blic. El 21 de Maig de 2006, amb 87 anys d'edat i motiu dels 40 anys de la fundaci?? de Fuerza Nueva, se li va tributar un homenatge que va tenir lloc en l'Acte P??blic celebrat en el Palau Municipal de Congressos de Madrid. Un any despr??s, en 2007, va mostrar el seu suport electoral al partit pol??tic de car??cter cat??lic "Alternativa Espa??ola" per als comicis municipals i auton??mics del 27 de maig. Aquest mateix any es va produir una famosa an??cdota al trobar-se a escassos metres del seu arxienemic Santiago Carrillo en un hospital cl??nic de la capital espanyola, sense incidents. Ja jubilat de la seva professi?? notarial, actualment continua sent President de Fuerza Nueva Editorial S. A. i de l'associaci?? CESPE (Centre d'Estudis Socials, Pol??tics i Econ??mics).
[edita] Obres
- El Derecho a Vivir
- ??Hacia la III?? Rep??blica?
- Hacia un Estado Nacional
- Curso Breve de Formaci??n Pol??tica
- Combate por Espa??a"
- Tiempo de ??ngeles"
- Mi r??plica al Cardenal Taranc??n