[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bisbat de Lieja - Viquipèdia

Bisbat de Lieja

De Viquipèdia

El Bisbat de Lieja és la diòcesi més vella de Bèlgica.

[edita] Història

Palau bisbal de Lieja
Palau bisbal de Lieja
Pati del palau bisbal
Pati del palau bisbal

Fou creat al segle VIII quan el bisbe Hubert va transferir la seu de Tongeren-Maastricht a Lieja. L'any 980, l'emperador germànic Otó II va atorgar poders seculars al bisbe que de llavors ançà serà príncep-bisbe. L'any 1795, el govern revolucionari francès va abolir ambdós, el principat i el bisbat.

El concordat del 15 juliol 1801 entre Napoleó i Pius VII va restaurar el bisbat amb els departaments de l'Ourte i del Mosa inferior com territori (el que correspón a la província de Lieja i ambdues províncies Limburg belga i neerlandès). Després de la fixació definitiva de les fronteres belgo-neerlandeses al 1839 l'èsglèsia catòlica adaptà el territori a les províncies belgues de Lieja i de Limburg. Després la fixació definitiva de la frontera lingüistica belga 1963, al 1967 la jerarquia escindí el bisbat en dues parts: el bisbat de Lieja i el bisbat de Hasselt.

Després de la revolució francesa, el bisbe de Lieja va perdre el seu poder secular i el palau dels prínceps-bisbes de la plaça Saint-Lambert. El palau que ocupa actualment era un antic convent.

[edita] Uns bisbes

Per a la llista completa dels bisbes, vegeu llista dels bisbes de Tongeren, Maastricht i Lieja

[edita] Avui

  • Alois Jousten 2001-  : bisbe actual