[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Biquini (entrepà) - Viquipèdia

Biquini (entrepà)

De Viquipèdia

Un biquini
Un biquini

Un biquini, o sandvitx de pernil i formatge, és un sandvitx calent de pa de motlle, pernil dolç i formatge. Aquest entrepà es va popularitzar a la Sala Bikini de Barcelona en els anys 50 i 60, fent una adaptació del francès croque-monsieur.[1]

Típicament es fa a la planxa, o amb una sandvitxera elèctrica, de forma que el pa queda torrat i el formatge fos. Opcionalment s'hi pot afegir mantega.

Les diferències amb el croque-monsieur és que el pa mai no es xopa d'ou batut ni porta formatge o salsa beixament per damunt, ni es granina. A part, gairebé sempre se serveix tallat per la meitat en diagonal.

Està també relacionat amb les francesinhas portugueses[2] i és igual al sándwich mixto espanyol.

La Sala Bikini, avui una discoteca, va obrir el 1953 com a sala de ball amb terrassa i minigolf. Es va convertir en un lloc famós de trobada on es podia jugar, escoltar música i menjar[3]. El sandvitx de la casa va acabar prenent el nom del local, estès a Catalunya i Andorra.

[edita] Variants

Encara que gairebé sempre es fa amb pa anglès, en alguns bars i restaurants el fan també amb pa de barra, amb el nom de biquini barra.

Per extensió, en ocasions s'anomena biquini a qualsevol sandvitx calent.

[edita] Referències

  1. Prova Barcelona, Time Out Barcelona.
  2. Les 'francesinhas' portugueses, el Periódico de Catalunya. 6/4/2008
  3. Ritmes.cat