[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benazir Bhutto - Viquipèdia

Benazir Bhutto

De Viquipèdia

Important: Aquesta pàgina és sospitosa de no respectar la neutralitat del punt de vista. Fins a la desaparició d'aquest advertiment, el seu contingut no ha de ser considerat objectiu. Vegeu la pàgina de discussió per a una major informació.


Benazir Bhutto
بينظير ڀٽو
Benazir Bhutto

Primera Ministra de Pakistan
Mandat
19 d'octubre de 1993 – 5 de novembre de 1996
Precedit per Moeen Qureshi
Succeït per Miraj Khalid
Mandat
2 de desembre de 1988 – 6 d'agost de 1990
Precedit per Muhammad Khan Junejo
Succeït per Ghulam Mustafa Jatoi

Naixement 21 de juny de 1953
Pakistan Karachi (Pakistan)
Mort 27 de desembre de 2007
Pakistan Rawalpindi (Pakistan)
Partit polític Partit Popular Pakistanès
Parella Asif Ali Zardari
Religió Islam xiita (1953-2006)
Islam sunnita (2006-2007)

Mohtarma Benazir Bhutto (IPA: [beːnəziːɾ bɦʊʈːoː]; IPA: {Pronuncia anglesa|/ˈbɛ.nə.zɪɚ ˈbuː.toʊ/}};[1] > (Karachi, 1953 - Rawalpindi, 2007) fou una política pakistanesa. Fou escollida primera ministra del seu país el 1988, tot i que només ostentà el poder durant 20 mesos. Tornà a presidir el govern del Pakistan des del 1993 fins el 1996.

És considerada la primera dona en ser escollida presidenta d'un país de majoria musulmana i també la persona més jove en dirigir un estat musulmà, ja que va ser primera ministra per primera vegada amb només 35 anys. El 27 de desembre de 2007 fou assassinada mentre participava en un acte electoral.

Taula de continguts

[edita] Vida personal i educació

Benazir Bhutto va néixer en el si d'una família xiïta originaria de Larkana, a la ciutat de Karachi, que llavors formava part del Dominion de Pakistan, el 21 de juny de 1953 del matrimoni format per Zulfikar Ali Bhutto i Begum Nusrat Ispahani. Va Assistir al jardí d'infants Lady Jennings Nursery School i després al Convent of Jesus and Mary de Karachi.[2]A continuació van vindre dos anys d'escolarització al Rawalpindi Presentation Convent després dels quals, se la va enviar al Jesus and Mary Convent a Murree. Va superar els seus exàmens d'educació bàsica a l'edat de 15 anys.[3] passant a completar el seu batxillerat a la Karachi Grammar School, una de les més prestigioses institucions educatives del país.

Després de completar la seva educació secundària al Pakistan, va proseguir el seu ensenyament superior als Estats Units. Des de 1969 a 1973 va assistir a la Radcliffe College de la Universitat de Harvard, on obtingué un grau de Llicenciatura en Lletres amb honors de cum laude en política comparativa, on també va ser elegida com membre de la societat Phi Beta Kappa.[4] Bhutto anomenaria més tard la seva estada a Harvard "com els quatre anys més feliços de la meva vida" i deia que formava "la mateixa base de la seva creença en la democràcia". Ja com a primer ministre, va arranjar un regal del govern de pakistanès a la Harvard Law School.[5]

La propera fase de la seva educació va tindre lloc al Regne Unit. Entre 1973 i 1977 Bhutto estudiava Filosofia, Política, i Economia en el Lady Margaret Hall, Oxford on va completar un curs en Dret Internacional i Diplomàcia.[6] El desembre de 1976 era elegida presidenta de l'Oxford Union, convertint-se així en la primera dona asiàtica dirigent de la prestigiosa societat de debat.[3]

El 18 de desembre, 1987 es va casar a Karachi amb Asif Ali Zardari. La parella va tenir tres nens: Bilawal, Bakhtwar, i Aseefa

[edita] Trajectòria política

Bhutto, que havia retornat al Pakistan després de completar els seus estudis, es va trobar sota arrest domiciliari arran de la empresonament del seu pare i subsegüent execució l'abril de 1979. Havent-li estat permès de retornar el 1984 al Regne Unit, es convertia en el líder en l'exili del PPP, el partit del seu pare,encara que fou incapaç de fer sentir la seva presència política al Pakistan fins després de la mort del General Muhammad Zia-ul-Haq a l'agost de 1988.

El 16 de novembre, de 1988, en la primeres elecció lliures en més que una dècada, el PPP de Bhutto guanyava el bloc més gran d'escons en l'Assemblea Nacional. Bhutto va jurar com a primer ministre d'un govern de coalició el 2 de desembre, convertint-se a l'edat de 35 anys en la persona més jove - i la primera dona - en encapçalar el govern d'un estat de majoria musulmana en temps moderns.

Exiliada, durant el segon semestre de 2007 retornà al Pakistan, en plena dictadura de Pervez Musharraf per a participar en el procés de democratització del país, promoguda pel mateix Musharraf sota pressió de la comunitat internacional. No obstant, Bhutto sofrí dos intents d'atemptat amb bomba, el primer del qual en resultà ilesa, amb diversos morts de la seva comitiva. El darrer intent fou reeixit, causant la mort de Bhutto per dos trets de bala: al coll i al pit. Posteriorment l'assassí, feu esclatar una càrrega explosiva que duia a sobre i s'immolà matant una vintena de persones.

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Benazir Bhutto


Bandera del Pakistan Aquest article sobre el Pakistan és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.