Diplom??cia
De Viquip??dia
La diplom??cia ??s la conducta de negociacions entre les persones, els grups i els estats.
La paraula diplom??cia deriva del mot diploma que modernament significa acte jur??dic. Els diplom??tics s??n les persones que es dediquen professionalment a l'exercici de la diplom??cia.
Amb un ??s formal es refereix a la diplom??cia internacional portada a terme per diplom??tics professionals.
[edita] Tipus de diplom??cia
Fins a la Primera Guerra Mundial va perviure la diplom??cia secreta, en la qual es considerava normal i desitjable que els compromisos, acords i pactes entre Estats no fossin coneguts ni pels altres Estats ni per l'opini?? p??blica interna. Avui dia est?? prohibida i es practica la Diplom??cia Oberta.
Hi ha dos principals tipus de diplom??cia: la diplom??cia bilateral entre dos estats i la diplom??cia multilateral que implica molts estats (diplom??cia internacional) o uns quants estats (diplom??cia regional).
La diplom??cia multilateral es practica des del segle XIX en el Congr??s de Viena. En els darrers anys ha intervingut en la signatura de diversos tractats internacionals i en institucions com les Nacions Unides entre moltes altres.
[edita] Terminologia dipl??matica
Una missi?? diplom??tica ??s el terme col??lectiu per a un grup de dipl??matics d'un sol pa??s. L'ambaixador est?? al cap d'una ambaixada. El cos diplom??tic ??s el conjunt de tots els diplom??tics residents en un pa??s determinat.
[edita] Origen de la diplom??cia moderna
En la forma actual la diplom??cia nom??s existeix des del Renaixement ja que segles abans els emissaris que enviaven els diferents estats eren nom??s missatgers sense paper de negociador.
A partir de l'edat moderna amb la teoritzaci?? del dret dels estats (ius gentium) la diplom??cia es presenta com una alternativa a la guerra.
Un destacat diplom??tic va ??sser el cardenal Richelieu (1586-1642), primer ministre del rei Llu??s XIII de Fran??a. Va ser ell qui va crear la noci?? de la ra?? d'estat que privilegia la seguretat de l'estat i del territori per sobre d'altres prioritats.