[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Sel·làsia - Viquipèdia

Batalla de Sel·làsia

De Viquipèdia

La batalla de Sel·làsia, part de la Guerra contra Nabis, es va lliurar el 222 aC entre el Regne de Macedònia i la Lliga Aquea d'un costat i Esparta i la Lliga Etòlia de l'altra.

El 222 aC Cleòmenes III d'Esparta esperava la invasió macedònia i aquea i va fortificar les posicions defensives espartanes i es va fixar amb l'exèrcit (20000 homes) a Sel·làsia. Els periecs lacedemonis dirigits per Eucleides, germà de Cleòmenes, formaven l'ala esquerra i es van establir a la muntanyes Evas; l'ala dreta, formada pels espartans, es van establir a la muntanya Olímp, dirigits pel propi Cleòmenes; i la cavalleria i mercenaris es van fixar a la plana entre les dues muntanyes. Antígon III Dosó va avançar des de la ciutat d'Argos amb trenta mil homes però no es va atrevir a atacar les posicions fortificades dels espartans i va acampar al riu Gorgilos.

Després de dies de tanteig finalment es va produir la batalla. 500 macedonis i els auxiliars es van col·locar a la dreta enfront d'Eucleides; la cavalleria i 1000 aqueus i 1000 megalopolitans, a la plana; i el rei amb la falange macedònia i 3000 mercenaris, a l'esquerra enfront de Cleòmenes. Eucleides va cometre l'error de deixar la seva posició fortificada per anar a trobar l'enemic al peu d ela muntanya; les tropes del centre van atacar als macedonis de la dreta per la reraguarda però Filopemen al front dels megalopolitans va fer un atac de distracció sense ordres contra el centre enemic; l'ala dreta dels macedonis va derrotar als espartans i els va rebutjar cap a l'altra costat de la muntanya Evas; llavors va atacar Cleòmenes però foren derrotats per la falange i dels seus 6000 homes només 200 es van salvar.

Cleòmenes va fugir cap Esparta, des on va embarcar a Gítion cap a Egipte. Antígon III es va apoderar dels passos, va entrar a Sel·làsia, que fou saquejada, i de allí a Esparta que es va sotmetre casi be sense resistència.