[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Barri de la Sang - Viquipèdia

Barri de la Sang

De Viquipèdia

La Sang era un barri del centre de la ciutat d'Alcoi. Va ser un barri obrer (junt a les Fàbriques Ferrándiz i Carbonell, que en 1877 va arribar a registrar una densitat de 1000 hab/ha. Format per quatre illes de cases escalonades topogràficament i històricament desconnectat de la resta de la ciutat.

Barri La Sang (Alcoi)
Barri La Sang (Alcoi)


[edita] Projecte de remodelació

En 1980 el barri es trobava en estat de ruïna material i social després de llargs anys d'abandó de la propietat. Durant els anys (1984-1994) el pla ARA a Alcoi establia cinc projectes principals d'actuació per a renovar el nucli urbà: sobre les muralles, capçalera del pont principal d'accés, nova vivenda qualificada, llotja, i finalment este, de nova vivenda econòmica sobre el vell barri de La Sang.

El barri va ser remodelat gràcies a un projecte dirigit pels arquitectes Manuel de Solà-Morales i Vicens Vidal en els anys 1988-1992 i que es va executar de 1991-2001. Es tracta d'una modernització i nova definició d'un barri històric. La intervenció és radical afectant carrers, cases i serveis.

La vialitat i l'accés seran els punts prioritaris del projecte. Desenvolupat en dos fases (construcció de vivendes i parc central, i substitució de cases del perímetre); el resultat va ser la renovació del vell barri obrint una connexió directa i moderna (per mitjà d'una rampa del 14 %), reinterpretant els vells carrerons com a corredors d'accés (per a cotxes) a les vivendes. Per als vianants presenta escales d'accés a habitatges i carrers. Crea dos passarel·les per a vianants, una al carrer la Sang i altra que comunica amb la Glorieta saltant el carrer el Piló i un pont rodat al carrer Sant Doménec per eliminar el seu aïllament tradicional.

Barri La Sang (Alcoi)
Barri La Sang (Alcoi)

El projecte destaca per la seua mescla d'elements (infraestructura, obra pública, rampes i accessos rodats) en contraposició a l'estètica uniforme dels habitatges. Es caracteritza per la seua estètica minimalista i la seua distribució de carrerons i altres espais intermedis. Diverses actuacions del Greater London Council en Candem Town, Pimlico, etc. van tindre este plantejament. També alguns projectes a Manhattan, de molt major grandària.

El més característic del projecte pot ser la separació del tràfic en diferents nivells entrecreuats, la manipulació de les fortes pendents (14-19%), i la diversificació i desordre de les vivendes. Estes es van dissenyar a partir d'un esquema helicoïdal bàsic. Les fatxades tenen un disseny singular (finestra única), buscant la intimitat (de 4 a 6 vivendes per escala, amb volums de baixa altura i patis de servei interiors), al mateix temps que els seus carrers s'obrin a la urbanitat.

Les vivendes varien entre elles de grandària (30-33, 60, 82 i 87 m2) buscant l' heterogeneïtat familiar del barri. S'evita la repetició arquitectònica fent impossible trobar dos cases iguals al barri. Dins de les vivendes solen haver-hi diferents nivells salvats per petites escales com a les antigues cases obreres de dues claus del segle XIX.

El resultat, introduïx noves formes i idees residencials en el barri històric. A pesar de la polèmica per l'execució i acabat de l'obra, el projecte va ser reconegut en la 40é edició dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme (Barcelona) al juny de 1999, actualment és un referent internacional [1].

[edita] Enllaços externs

[edita] Bibliografia

  • GARCÍA PÉREZ, Joel (2006). "El Pla ARA". Història d'Alcoi. Alcoi: Ajuntament d'Alcoi, Editorial Marfil, S.A., Centre Alcoià d'estudis Històrics i Arqueològics (pp. 522-525). ISBN 84-89136-50-5


Barris d'Alcoi
Batoi · Centre · els Tints · el Tossal · el Viaducte · l'Eixample · la Sang (integrat al Centre) · Santa Rosa · zona Alta · zona Nord · Entitats de població d'Alcoi

Coordenades: 38° 41′ 40.79″ N 0° 28′ 28.08″ O