[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Manhattan - Viquipèdia

Manhattan

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la illa de Nova York. Per a la pel·lícula de 1979, vegeu Manhattan (pel·lícula).

Coordenades: 40° 43′ 42″ N 73° 59′ 39″ O

Plànol de Nova York amb els cinc districtes
Plànol de Nova York amb els cinc districtes

Manhattan és una illa del riu Hudson i també un dels cinc districtes que formen la ciutat de Nova York, als Estats Units. El districte té els mateixos límits que el Comtat de Nova York i inclou l’illa de Manhattan així com altres petites illes a més d’una petita porció de terra continental. En l'any 2004, la població era de 1.562.723 persones. El comtat de Nova York és el de menor àrea a Nova York, però el de major densitat dels Estats Units.

[edita] Geografia

El comtat de Nova York i el districte de Manhattan tenen els mateixos límits. Com a part de la ciutat de Nova York, el comtat no té altres subdivisions polítiques. Ocupa tota l’illa de Manhattan, envoltada per l’East River, el riu Harlem i el riu Hudson. També inclou algunes illes més petites com l’Illa Roosevelt (antigament anomenada illa Welfare i anteriorment encara “Illa Blackwell"), l’illa U Thant (oficialment coneguda com illa Belmont) i una petita porció de la terra continental nord-americana (Marble Hill) contigua al Bronx. Marble Hill va ser originalment part de l’illa de Manhattan, però el canal del ric Harlem, excavat al segle XIX per a millorar la navegació al riu Harlem, ho va separar de Manhattan.

L’illa de Manhattan té 21.5 km de llarg i una extensió de 60 km².

El comtat de Nova York té un àrea total de 87,5 km², dels quals 59,5 són de terra i 28 d'aigua (68 % terrestre i 32 % aquàtica).

Pont de Manhattan a l’alba
Pont de Manhattan a l’alba

[edita] Comunicacions

Manhattan està connectada per diversos ponts i túnels a Nova Jersey i als districtes del Bronx, Brooklyn i Queens, aquests dos últims situats a Long Island. La seva única connexió directa amb l’altre districte de la ciutat, Staten Island, és el “Staten Island Ferry”, la terminal del qual es troba al Parc Battery, a l’extrem sud de l’illa.

Cada 28 de maig i 12 de juliol, tant a l'alba com a l'ocàs, el sol és visible a l'horitzó des del nivell dels carrers a l'estar el sol alineat amb el traçat dels carrers.

Skyline de Lower Manhattan vist des del Staten Island Ferry
Skyline de Lower Manhattan vist des del Staten Island Ferry

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Manhattan