[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Balada (Montsià) - Viquipèdia

Balada (Montsià)

De Viquipèdia

Mapa del terme municipal d'Amposta. Al nord, a tocar de riu i entrant al terme municipal de Sant Jaume d'Enveja, Balada
Mapa del terme municipal d'Amposta. Al nord, a tocar de riu i entrant al terme municipal de Sant Jaume d'Enveja, Balada

Balada és un nucli de població entre els municipis d'Amposta i Sant Jaume d'Enveja d'uns 10 habitants (2004). Està situada davant l'illa de Gràcia, tocant el riu Ebre. És un nucli molt petit, amb els habitatges vora la carretera i únic carrer, el carrer de Sant Cristòfol que serveix de delimitació entre els termes de Sant Jaume i d'Amposta.

Dins el nucli hi ha un baladre de grans dimensions, el Baladre de Balada, que està catalogat com a arbre monumental.

[edita] Història

L'origen del nom sembla ser que és una referència al majestuós baladre que conté, però també podria provenir del nom d'algun llinatge o cognom dels seus primers pobladors. En el seu temps Balada fou un Lligallo i fins i tot tenia una escola, a mitjan segle passat la població arribava fins als 30 habitants.

L'origen de la seva delimitació entre dos municipis es remunta a l'any 1912, quan els ajuntaments de Tortosa i Amposta van fer la delimitació entre els dos termes i van optar per repartir-se la meitat del nucli per a cadascun ja que no era clar a quin terme pertanyia. Posteriorment, la part de Tortosa passà a dependre de Sant Jaume d'Enveja quan aquest se segregà de Tortosa el 1978.

[edita] Enllaços

Coordenades: 40° 42′ 47,82″ N 0° 40′ 46,96″ E