[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aureol (emperador) - Viquipèdia

Aureol (emperador)

De Viquipèdia

Aureol (Aureolus) fou emperador romà vers 268.

Aureol era nascut a Dàcia i era pastor. Es va allistar a l'exèrcit i Valerià es va adonar de les seves qualitats i el va ascendir , Aureol el va servir a les lluites contra Ingenu (158-160), i després va lluitar contra Macrià (260-261) i Pòstum I (260-268).

Després de la derrota i empresonament de Valerià I pels perses el 260, les legions de les diferents províncies van proclamar emperador a diferents candidats, cadascuna al seu general [1]. Vers el 267 Aureol fou proclamat per les legions d'Il·líria i es va apoderar del nord d'Itàlia. El 268 fou derrotat per Gal·liè a Milà però fou assassinat mentre assetjava la ciutat. Però Aureol no se'n va lliurar doncs Claudi II va continuar la lluita i en una batalla entre Milà i Bèrgam Aureol va morir. El suposat lloc de la batalla es va dir Pons Aureolos, i correspondria a la moderna Pontirolo.

[edita] Nota

  1. En set anys foren proclamats al menys 19 usurpadors dels que Trebel·li Pol·lió dona les biografies sota el nom dels Trenta Tirans i situa a Aureol entre 267 i 268; Aureli Víctor situa la usurpació el 261