[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aulos - Viquipèdia

Aulos

De Viquipèdia

L’aulos (en grec αὐλός) és un instrument musical de vent de fusta. Es tracta d'una espècie de oboè doble fabricat amb canya, compost de dos tubs i dotat d’una inxa. Va ser utilitzat en l’Antiguitat per grecs, fenicis i ibers.

És un instrument de músics professionals. S’utilitzava en els banquets, en els funerals, en els sacrificis religiosos i per marcar el ritme i la cadència als soldats.


[edita] Història

Segons la mitologia grega, fou inventada per la pròpia deesa Atena. Però l’abandonà quan va adonar-se que en tocar l’instrument se li desfigurava la cara, i el llançà lluny. L’aulos fou recuperat per el sàtir Màrsias qui va reptar Apol·lo, que tocava la Lira, a un concurs de musica amb les Muses i Mides I de jurat. Ambdós van tocar de forma tan perfecta que les Muses no van poder decretar un vencedor, llavors Apol·lo va reptar al pastor a tocar el seu instrument de cap per avall. Apol·lo va donar la volta a la seva lira i va tocar. Evidentment Marsias no podia fer el mateix amb la flauta i les Muses van declarar guanyador a Apol·lo. Després de derrotar a Marsias es va venjar d'ell, per haber gosat reptar un Déu, suspenent-lo d'un pi i espellant-lo viu. Babis, fill de Meandre i germà de Marsias, tocava també la flauta, però, per la seva falta d'habilitat, no va ser castigat per Apol·lo com ho fora el seu germà.


Concurs entre Apol·lo i Màrsies