[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mides I - Viquipèdia

Mides I

De Viquipèdia

En la mitologia grega Mides (Midas, Μίδας) era el rei de Frígia, fill de Gòrdios I

Fou un rei molt efeminat deixeble d'Orfeu i promotor del culte a Dionís. A la seva riquesa proverbial s'al·ludeix en una història de la seva infància que diu que les formigues portaven grans de blat com a símbol de la seva futura riquesa, però sobre tot per un fet mític: per la seva hospitalitat amb Silè, Dionís li va atorgar el poder de convertir en or tot allò que toqués. Veient que no podia menjar els aliments que al seu contacte quedaven transformats en aquest metall, va demanar al déu que li alliberés del seu do, per a això va haver de banyar-se en el riu Pactol, prop de la muntanya Tmolos; aquest bany va eliminar el poder de Mides; des llavors el riu porta abundància d'or a les seves arenes.

Quan Mides va preferir la melodia de la la flauta de Pan a la de la lira d'Apol·lo, aquest últim, dolgut, li va fer créixer orelles de ruc. Des de llavors Mides les va ocultar sota un barret però un barber se'n va assabentar i, per a lliurar-se del pes del secret, va confiar a un forat excavat en el sòl el que només ell coneixia. Després d'emplenar-lo, es va anar alleujat però amb el temps van créixer canyes en el lloc i el vent, al passar a través d'elles, va crear una música que va dispersar el secret per tot el món.

La seva homosexualitat es descrita per Filostrat. A les comèdies gregues era representat amb les orelles d'un sàtir més tard engrandides per esdevenir orelles d'ase.

Se li atribueix la fundació d'Ancira