[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ateneul Român - Viquipèdia

Ateneul Român

De Viquipèdia

Imatge:Ateneul Roman.jpg
Ateneul Român de Bucarest
Una altre panoràmica de l'Ateneu Romanès
Una altre panoràmica de l'Ateneu Romanès

L'Ateneu Romanès (en romanès Ateneul Român), és una sala de concerts situat al centre de Bucarest, Romania. Es va inaugurar l'any 1888, i es va caracteritzar per la peculiar estructura circular del sostre de l'auditori, fet que li va conferir una singularitat especial al Bucarest de finals del segle XIX, ja que era l'únic edifici d'aquestes característiques a la capital romanesa. Des dels seus inicis va ser la seu de l'Orquesta Filharmònica de Romania i actualment és la seu de l'Orquesta Filharmònica "George Enescu" i anualment és la sala principal del Festival Internacional que es fa en honor de George Enescu, uns dels més grans compositors i músics romanesos de tots els temps.

La Societat de l'Ateneu Romanès va ser fundada l'any 1865 per Constantin Esarcu, V.A. Ureche i per Nicolae Creţulescu, encetant-se una campanya per recaptar aportacions públiques per construir la nova sala d'espectacles. La mateixa va ser construïda per l'arquitecte francès Albert Galleron, i la seva propietat va passar a la família Vacarescu que havia aportat una quantitat important de diners per aquest fi.

L'estil de l'edificació és clarament neoclàssic amb alguns tocs romàntics. L'auditori té capacitat per 600 localitats a la platea i 52 a les llotges. Aquesta sala, que consta amb una acústica de gran qualitat, està decorada per 25 conjunts de composicions pictòriques pintades al fresc realitzades per Costin Petrescu que descriuen escenes històriques de Romania. [1] Davant de l'edifici hi ha una estàtua del poeta romanès Mihai Eminescu.

El 29 de desembre de 1919, l'Ateneu Romanès va ser la seu de la conferència dels líders romanesos on es va votar i ratificar la unificació de Bessaràbia, Transsilvània i Bucovina amb Valàquia i Moldàvia (que estaven unificats en el Regne de Romania) per constituir la Gran Romania (en romanès România Mare).

[edita] Enllaços externs

  • Pàgina web on hi han excelents imatges del Ateneul Român al llarg de la seva reconstrucció de l'any 1992. [2] (romanès)
  • Pàgina web que mostra amb detall les escenes pictòriques de la sala principal de l'Ateneu. [3] (romanès)