[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ateisme - Viquipèdia

Ateisme

De Viquipèdia

desambiguació «ateu» redirecciona aquí. Per a d'altres significats, vegeu «Ateu Pretextat».
Emblema de l'ateisme
Emblema de l'ateisme

L'ateisme (del grec, atheos) és negar l'existència de Déu. En un sentit més ample pot ser tant la incredulitat com la indiferència davant el fet religiós.

Taula de continguts

[edita] Evolució conceptual

Al principi a l'antiga Grècia, significava “abandonat pels déus”. Adquirí un significat addicional en el segle V aC, això és: “que rebutja els déus” o “impiu”. Ciceró transcrigué atheos al llatí. Entre els primers cristians i els pagans hi va haver una discussió en què es qualificaven d' athenoi els uns als altres.

[edita] Tipologia

L'ateisme pot ser explícit si nega directament l'existència de Déu. En cas contrari està molt relacionat amb l'agnosticisme, també anomenat ateisme feble: és una postura que afirma que no es pot argumentar a favor ni en contra de l'existència d'un déu.

L'ateisme pràctic no es pronuncia sobre l'existència de Déu, però no li dóna cap valor en la vida real, mentre que el teòric és aquell que no admet l'existència d'un ser transcendent.

L'ateisme teòric pot prendre diferents formes:

  • L'Ateisme científic que oposa Déu i la natura. De la inutilitat de Déu en la pràctica científica es conclou la seva inexistència, substituint-lo a vegades per altres entitats.
  • L'ateisme existencialista sustentat en la contradicció entre Déu i el mal.
  • L'Ateisme humanista que proposa la incompatibilitat entre Déu i llibertat humana.
  • L'Ateisme ontològic, que oposa l'infinit a Déu, retreu al cristianisme haver anul·lat l'infinit pròpiament humà.

[edita] Sociologia

Actualment un 22,5 % dels ciutadans de Catalunya es manifesten com ateus. Aquestes dades provenen de l'Estudi d'Opinió del 2005 del Institut Català d'Estadística, on un 22,5 % es declaren com a no creients (ateus), un 16,5 % com agnòstics i un 59 % com a creients en alguna religió [1].

A nivell mundial s'estima que un 16 % de la població és atea o agnòstica [2], mentre que a Europa l'Eurobaròmetre estima que un 18 % no té cap creença en "Déu o qualsevol mena d'esperit o de força vital" [3]. Finalment, el Centro de Investigaciones Sociológicas indica que al Regne d'Espanya el 11 % es declara no creient i el 6 % ateu l'any 2005 [4].

[edita] Frases i pensaments cèlebres

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs