[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Art postmodern - Viquipèdia

Art postmodern

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en la seua redacció:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Hi ha fragments mal redactats.
Per a ser normatius caldria substituir modernisme per art modern o circumloquis com: "modernitat", "renovació", "renovar", "contemporani", "de tals dècades..."

Hom ha emprat l’expressió art postmodern per descriure l’art posterior o que està en contradicció en algun aspecte al modernisme. Com es desprèn del terme, s’inclou un conjunt de manifestacions que tenen poc en comú, tret d’una voluntat de negació, superació o simplement es constata que són manifestacions realitzades amb posterioritat al modernisme.

Taula de continguts

[edita] Ús del terme

El terme més emprat per anomenar l’art produït des dels anys 50 és art contemporani, però no tot l'art qualificat d'art contemporani és postmodern. L'art contemporani inclou els artistes que continuen treballant en tradicions modernistes, modernes i postmodernes, així com artistes que rebutgen el postmodernisme per diferents raons. Arthur Danto argumenta a After the End of Art que la contemporaneïtat és el terme més ample, i que els objectes postmoderns representen un subsector del moviment contemporani que reemplaça a la modernitat i el modernisme, mentre que altres crítics notables: Hilton Kramer, Robert C. Morgan, Kirk Varnedoe, Jean-François Lyotard i altres han sostingut que els objectes postmoderns són en el millor dels casos una continuació dels treballs modernistes.

S'ha emprat per denotar el que es pot considerar com la darrera fase de l'art modern, com art després de modernisme o com un conjunt de tendències dins de l'art contemporani. L'art postmodern utilitza els llenguatges dels mitjans de comunicació, gèneres o estils com parts d'un llenguatge visual ampliat anant més enllà dels límits del vocabulari modernista. Els usos del terme en art són sovint agafats de Jean Baudrillard, Jean-François Lyotard i Fredrick Jameson que sostenen que la condició de vida i producció es reflectirà en tota activitat, incloent-hi la fabricació d'art. Sobretot, Baudrillard ha estat influent a causa de la seva conclusió que el motiu de canvi històric de l'art no ha estat el impuls o la recerca d'allò 'autèntic' o 'original', sinó que es basa en el desig d'innovació, que ell veu com un procés orgànic i integrat.

Hi ha qui es posiciona en contra d'una divisió entre els períodes modern i postmodern. No tots els crítics accepten que l'escenari anomenat modernisme hagi finalitzat. No hi ha cap acord que tot l'art després de modernisme sigui postmodern. Art Contemporani és el terme més àmpliament acceptat per referir-se a l'art des de 1960, encara que disposa d'altres accepcions. Ni tampoc hi ha consens en que l'art postmodern sigui diferenciat de l'art del modernisme, hi ha molts crítics que el veuen com merament una altra fase en l'art modern.

Com amb tots els usos del terme postmodern, hi ha crítics de la seva aplicació, tanmateix, en aquest punt, els crítics estan en minoria. Això no significa que l'etapa d'art anomenada postmodernisme s'accepta, només es posa de manifest la necessitat d'un terme que descrigui els moviments en l'art després del clímax de l'expressionisme abstracte.

Es pot considerar que el Pop-Art i el minimalisme varen començar com moviments modernistes, un canvi en el paradigma i una divisió filosòfica entre formalisme i antiformalisme durant els primers anys 1970 va comportar que aquells moviments fossin qualificats per alguns com precursors, o de transició cap a l'art postmodern. Uns altres moviments moderns són citats com influents per a l'art postmodern com: l'art conceptual, el dadaisme i el surrealisme i l'ús d'algunes tècniques com l'assemblage, el fotomuntatge, el collage, el bricolage i l'art que utilitza l'enregistrament o la reproducció com la base del treball artístic.

[edita] Definint art Postmodern

L'art postmodern inclou moviments que sorgeixen dins del modernisme, però hi reaccionen en contra, mostrant rebuig a algun aspecte. En algunes definicions el postmodernisme es contempla com un moviment del passat succeït per l'art contemporani. Els valors que caracteritzen el modernisme són la puresa formal, l'art per l'art, la possibilitat d'autenticitat en l'art, la importància o fins i tot la possibilitat d'una veritat universal en l'art i la importància de l'avantguarda i l'originalitat. Aquest últim punt provoca una controvèrsia particular en l'art, moltes institucions plantegen la necessitat d'un art innovador i progressista que entra en contradicció amb els valors de l'art dels nostres temps.

El postmodernisme rebutja els postulats del modernisme i la seva direcció artística, eradica els límits entre les diferents disciplines i les formes d'art, interromp els gèneres artístics tradicionals i les seves convencions. L'art postmodern fomenta la creença que totes les posicions són inestables i hipòcrites, i per això la ironia, la paròdia i l'humor són les úniques posicions que no poden ser anul·lades per la crítica o els esdeveniments posteriors.

Molts d'aquests trets són presents en els moviments moderns, especialment el rebuig a la compartimentació de les formes d'art. Tanmateix, aquests trets es consideren fonamentals en l'art postmodern, no és una qüestió de grau sinó que representa un trencament absolut. Un dels punts més importants que diferencia el postmodernisme del modernisme, com moviments en l'art, és que el modernisme adopta una posició progressista i adopta una visió positiva respecte del futur, en l'art postmodern és comú rebutjar la idea que hi pugui haver avenç o progrés en l'art, és per això que un dels projectes de l'art ha estat destruir el "mite de l'avantguarda". Això és el que els filòsofs postestructuralistes anomenen la negació de les "metanarratives".

Rosalind Krauss va esdevenir una de les importants proclamadores de què s'albirava la fi de les avantguardes i que seria succeïda per una fase post-liberal i post-progressista.

[edita] Llistat dels moviments de l'art modern

En aquest llistat es prioritza els moviments, els llenguatges i els autors que per les seves característiques són molt propers als moviments i artistes de l'art postmodern.

[edita] Llistat dels moviments de l'art postmodern