[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arnold Schwarzenegger - Viquipèdia

Arnold Schwarzenegger

De Viquipèdia

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger

Arnold Alois Schwarzenegger (1947- ), fisicoculturista, actor i polític austríac nacionalitzat a Estats Units d'Amèrica, actualment és el 38è governador de Califòrnia.

[edita] Biografia

Schwarzenegger va néixer a Thal, Àustria, un poble proper a la capital d'Estíria, Graz en el si d'una família de classe mitjana. Durant l'adolescència va començar a practicar aixecament de peses i posteriorment es va fer fisioculturista. Va guanyar diversos tornejos mundials en aquesta disciplina. A finals dels anys 60 va arribar als Estats Units per primera vegada. Es va establir a Los Angeles i va obtenir la nacionalitat d'aquest país el 1983. El seu germà Meinhard va morir en un accident de cotxe el 1971 i el seu pare va morir l'any següent.

Els seus primers papers com a actor el van marcar com una estrella que només valia per a pel·lícules d'acció (en les sèries de Conan i Terminator). Va tractar de sortir d'aquest enquadrament en que l'havien instal·lat amb pel·lícules com Poli de guarderia. La seva carrera com a actor té una trajectòria irregular, en la que destaquen clàssics del cinema de ciència-ficció i acció (com Terminator I i Terminator II). De tota manera, la major part dels seus films són de factura mediocre i la seva actuació no ha rebut cap reconeixement d'importància en el món del cinema.

A finals dels anys 90, va ser intervingut quirúrgicament en una operació de cor. El 1986, Schwarzenegger es va casar amb la periodista Maria Shriver, neboda de l'últim President dels Estats Units John F. Kennedy. La parella va tenir quatre fills: Katherine (13 de desembre de 1989), Christina (23 de juliol de 1991), Patrick (19 de setembre de 1993) i Christopher (27 de setembre de 1997).

El 2002, la ciutat de Graz va reanomenar el seu estadi esportiu, conegut fins aleshores com Estadi Libernau, amb el nom d'Estadi Arnold Schwarzenegger. Malgrat això, el 2006 l'ajuntament de la ciutat va decidir que l'estadi recobrés el seu antic nom com a protesta per l'execució de Stanley "Tookie" Williams, al qual el fill predilecte de la ciutat no va concedir l'indult. Schwarzenegger va renunciar en aquest moment a aquest títol i va retornar a Graz l'anell d'honor de la ciutat que li havien concedit el 1999.

[edita] Carrera política

Schwarzenegger pertany al Partit Republicà, tot i estar casat amb la neboda d'uns dels grans representants del Partit Demòcrata. El 2003 va ser elegit Governador de l'estat de California en representació del Partit Republicà.

Schwarzenegger és l'immigrant que més lluny ha arribat en el món polític dels EUA en els últims 100 anys. Malgrat aquest fet, no hi ha cap possiblitat que pugui arribar més lluny en la seva carrera política ja que la presidència de la nació està reservada als ciutadans nascuts a EUA.

La seva administració, de caràcter conservador, ha remarcat la prohibició dels matrimonis entre homosexuals. Tot i haver reconegut en diverses ocasions que ha "utilitzat totes les substàncies existents", segons les seves paraules, ara dirigeix un estat en un país on la marihuana està prohibida i la seva utilització penalitzada.

En les eleccions presidencials de 2004, va recolzar la candidatura de George W. Bush que pertany al seu partit, malgrat tot l'estat de Califòrnia va votar majoritàriament el seu oponent, John Kerry.

[edita] Enllaç extern


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Arnold Schwarzenegger