[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arnauld Oihenart - Viquipèdia

Arnauld Oihenart

De Viquipèdia

Arnaud Oihenart (Maule-Letxarre, 1592 - Donapaleu, 1667) va ser un jurista, polític, historiador, poeta i crític literari basc en euskera és considerat el primer autor laic de la literatura en aquest idioma, sense tenir en compte a l'alabès Juan Pérez de Lazarraga, el manuscrit del qual va ser descobert en 2004. És el primer autor suletí conegut. La seva obra destaca pel seu esperit humanista. Va voler allunyar la poesia en euskera de les lleres tradicionals de Bernat Etxepare, acostant-la als estàndards de la poesia culta de la seva època.

[edita] Obra

  • Déclaration historique de l'injuste usurpation et retention de la Navarre parell els Espagnols (1625, 1755-62). Assaig que argumenta la il·legalitat de la invasió del Regne de Navarra per part de Castella.
  • Notitia utriusque Vasconiæ, tum ibericæ, tum aquitanicæ (Història de les dues Vascònies, ibèrica i aquitana)(1638). Tractat historiogràfic de gran sentit crític respecte a les teories vigents entre els bascos de l'època, tals com el basc-cantabrismeo defensat per autors com Esteban de Garibay, entre uns altres. Conté també la primera gramàtica coneguda de la llengua basca.
  • Les Proverbes Basques, recueillis par li Sr. d'Oihenart; plus els poésies basques du mesme auteur (1657). Editat per la Euskaltzaindia cm a Euskal atsotitzak eta neurtitzak (200i). Refranyer tradicional i poemes autobiogràfics en euskera del mateix autor.
  • L'art poetique(16??). Assaig sobre poesia basca conservat en forma manuscrita i descobert i publicat per Piarres Lafitte el 1967.