[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aristàgores de Milet - Viquipèdia

Aristàgores de Milet

De Viquipèdia

Aristàgores de Milet (Aristagóras Αρισταγόρας, Aristagoras) fou un governant de Milet que era cunyat i cosí de Histieu, el tirà local, i que durant l'estància d'aquest a la cort persa fou deixat en el comandament de la ciutat.

La seva conducta va portar a la guerra. El 510 aC va intentar conquerir Naxos i va aconseguir soldats per aquesta conquesta deixats pel sàtrapa veí, Artafernes; els perses van advertir els habitants de Naxos i el projecte va fallar.

El tresor de Aristàgores estava buit i no podent pagar a Artafernes alló que li havia promès, va haver de iniciar la revolta de Jònia. Un missatge d'Histieu fou la senyal. Es va proclamar la democràcia i es va demanar ajuda a Esparta que va enviar a Cleòmenes I que aviat es va haver de retirar a Atenes on va obtenir 20 galeres i 5 més dels eretris i el 499 aC va entrar a Jònia i va arribar fins a Sardes; al cap d'un temps els perses van contraatacar i Cleòmenes es va haver de retirar i els aliats es van escampar.

Els comandant perses van sotmetre les ciutats. Aristàgores va planejar emigrar a Sardenya però finalment se'n va anar a Myrcinos a Tràcia. Vers el 497 aC quan atacava una ciutat dels veïns edons, fou derrotat per una sortida i va morir.