[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arbre de Guernica - Viquipèdia

Arbre de Guernica

De Viquipèdia

L'Arbre de Guernica (en euskera, Gernikako Arbola o Gernikako Zuhaitza) és un roure situat davant de la Casa de Juntes en la localitat biscaina de Gernika.

Aquest arbre simbolitza les llibertats tradicionals de Biscaia i els biscaïns, i per extensió les dels bascs. El Senyor de Biscaia i posteriorment els reis de Castella, juraven respectar les llibertats biscaïnes sota aquest roure i el lloc en el qual s'emplaça és el lloc on el Lehendakari del País Basc promet complir amb el seu càrrec.

L'arbre actual és descendent d'un anterior (l'«arbre vell») el tronc del qual es conserva en els jardins del voltant. El 2004 va ser declarat mort, sent substituït per un dels seus plançons en la primavera de 2005. Existeixen diversos arbres que descendeixen d'aquest roure, els quals es troben disseminats per tot el món.

Brot de l'arbre de Guernica a Buenos Aires al costat de l'Estàtua de Juan de Garay, enfront de la casa de govern d'Argentina
Brot de l'arbre de Guernica a Buenos Aires al costat de l'Estàtua de Juan de Garay, enfront de la casa de govern d'Argentina

[edita] Gernikako Arbola

Gernikako arbola (trad. «L'arbre de Guernica») és també el títol d'una cançó (en forma de zortziko) escrita a Madrid pel bard basc José María Iparraguirre, música de Juan María Blas de Altuna y Mascarua, concertista d'òrgan i primer organista de l'òrgan romàntic de la basílica de Lekeitio, en homenatge a l'arbre i els furs bascos. La cançó és un himne no oficial per als bascos.