[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antonio Rossellino - Viquipèdia

Antonio Rossellino

De Viquipèdia

Mare de Déu i Infant, terracotta parcialment daurada (Berlín).
Mare de Déu i Infant, terracotta parcialment daurada (Berlín).

Antonio Gamberelli (Settignano, 1427 – c. 1478/1481) dit Antonio Rossellino pel color roig del seu cabell, fou un escultor italià. El seu germà gran, del qual va rebre l'ensinistrament, era el pintor Bernardo Rossellino.

Nat a Settignano, prop de Florència, era el menut de cinc germans, escultors i pedrapiquers. Es diu que va ser deixeble de Donatello, i és cèlebre per la mestria i finor dels seus baix relleus. Entre les seues obres més importants cal destacar el monument funerari al Beato Marcolino (1458) per a l'església de l'Orde dels Predicadors de Forlì (avui dia un museu) i el monument del Cardenal Jacopo de Portugal a la Basílica de San Miniato al Monte, Florència (1461–1467).

El bust de Matteo Palmieri, al Bargello, està signat i datat l'any 1468. L'any 1470 va fer el sepulcre de la duquessa d'Amalfi, Maria d'Aragó, a l'església de Monte Oliveto, Nàpols; probablement el relleu de la Nativitat sobre l'altar de la mateixa església és també de la seua mà. Al Bargello es conserva una estàtua de Joan Baptista com a noi; també un delicat relleu de la Mare de Déu i Infant; un Ecce Homo i un bust de Francesco Sassetti. L'anomenada Mare de Déu de la Llet, situada en un pilar de la Basílica de la Santa Creu de Florència és un homenatge a Francesco Neri, qui va morir per una punyalada adreçada a Llorenç de Mèdici. A la Via della Spada de Florència hi ha un altre relleu remarcable d'una Mare de Déu i Infant. També se'n conserven algunes obres al Victoria and Albert Museum de Londres, com ara el bust de Giovanni di San Miniato, un doctor en arts i medicina, signat i datat l'any 1456.

En companyia de Mino da Fiesole, Rossellino va fer els relleus de l'Assumpció de Maria i el Martiri de sant Esteve per al púlpit de Prato. A la Pinacoteca de Faenza se'n conserva un bust de Joan el Baptista noi i al Museu del Louvre hi ha un Jesús Infant que diversos experts han atribuït a Rossellino.

Giorgio Vasari va incloure la biografia de Rossellino al seu llibre Vides dels més excel·lents pintors, escultors i arquitectes.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Antonio Rossellino