[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoni de Moragas i Gallissà - Viquipèdia

Antoni de Moragas i Gallissà

De Viquipèdia

Antoni de Moragas i Gallissà (Barcelona, 1913-1985) fou un arquitecte i dissenyador català.

Va néixer l'any 1913 a Barcelona, ciutat on estudià i desenvolupà la seva carrera professional. L'any 1949, el col·legi d'arquitectes convocà un concurs d'idees per a solventar la problemàtica de l'habitatge. Moragas, juntament amb d'altres arquitectes, en guanyà el primer premi. Arquitecte compromès en una arquitectura social al servei de les persones. Fou membre del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i membre fundador i primer president del FAD.

Fundador també del Grup R, teòric de la reforma arquitectònica de Barcelona. L'any 1960 organitzà l'ADI, com a secció del FAD, del qual en fou membre fundador i primer president.

Entre les seves creacions, en destaquen les aportacions al concurs pro dignificació de la llar popular (1954), làmpada de peu (1957) butaca i puf (1957) mobiliari de la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i de l'edifici Brusi-Sant Elías (1967-1970). Dels projectes d'arquitectura, els cinemes Kursaal, Arenas, Spring i Liceu, així com diversos habitatges a la ciutat de Barcelona.

La seva obra es mogué entre el racionalisme i l’organicisme. Defensor de la industrialització enfront l'artesania, considerava que "L'artesania havia mort per donar pas al Disseny" i que "L'artesà modelava guiat pel seu instint, mentre que el dissenyador planifica per la raó" (Quaderns, 1961).