[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoine de Saint-Exupéry - Viquipèdia

Antoine de Saint-Exupéry

De Viquipèdia

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry (Lió, França, 29 de juny de 1900 - Desaparegut en accident d'aviació al sud de França, 31 de juliol de 1944) va ser un escriptor i aviador francès. La seva obra més coneguda és Le Petit Prince (El Petit Príncep).

[edita] Biografia

Antoine de Saint-Exupéry va néixer en una família noble de Lió i va estudiar a la Universitat de Friburg. Va ser un dels pioners dels vols postals internacionals, un aviador en els dies que l'aviació posseïa pocs instruments i volar era una tasca extremadament difícil i perillosa. Més tard va protestar al veure que els aviadors de naus més modernes semblaven més comptadors que pilots.

Va Començar treballant en Aéropostale entri Toulouse, França, i Dakar, Senegal, mentre escrivia el seu primer llibre, L'Aviateur (L'Aviador). En 1928 va publicar Courrier-Sud i va volar la ruta que va de Casablanca a Dakar. En 1931, Vol de Nuit (Vol Nocturn), el qual va rebre el Prix Femina, va ser publicat. Va Continuar escrivint i volant (a Àfrica i Sudamérica) fins al començament de la guerra. Pilot de Latecoere, "La Línia", com li cridaven familiarment, precursora de Air France, va estar anys sota les ordres de Didier Daurat, admirat cap al com li va dedicar una de les seves obres. Terra d'homes, Pilot de guerra i Ciutadella van ser altres obres famoses seves, i el fet que l'última quedés inconclusa, no li resta valor com veritable obra mestra.

Durant la Segona Guerra Mundial va escapar a la ciutat de Nova York, però tornaria poc més tard per a volar al costat de les forces aliades en un esquadró instal·lat en l'àrea del Mediterrani. A l'edat de 43 anys es trobava per abandonar l'aviació, però la seva aeronau de reconeixement, un Lockheed Lightning P-38 (conegut també com F-5), es va estavellar en el Mar Mediterrani en el que va anar la seva última missió. En 1998, un braçalet de plata va ser trobat per un pescador a l'aquest de la illa de Riou, prop del lloc de la desaparició en la costa de Marsella i identificat com pertanyent a Saint-Exupéry: estava gravat amb els noms de la seva esposa i els seus editors, Reynal & Hitchcock, i estava enganxat a una peça de tela del seu vestit de pilot. A l'abril de 2004 el Departament d'Investigacions Arqueològiques Submarines francès va confirmar que les restes de l'avió extrets a l'octubre de 2003 de la zona on es va trobar el braçalet que era a l'avió de Saint-Exupéry. A aquesta conclusió es va arribar després de comprovar que el nombre de matrícula de les restes corresponien amb el de l'escriptor segons els arxius de la USAF. En tot cas les circumstàncies concretes de l'accident segueixen sense conèixer-se.

Imatge:Le Petit Prince.jpg
El Petit Príncep

Encara que no sempre autobiogràfic, el treball de Saint-Exupéry va ser inspirat en gran mesura per la seva experiència com pilot en els seus vols postals. Una excepció és Le Petit Prince (El Petit Príncep), el seu llibre més famós, un relat poètic il·lustrat en el qual ell s'imagina encallat enmig del desert, on coneix al Petit Príncep, un nen provinent d'un petit asteroide. De moltes formes, El Petit Príncep és una història filosòfica, amb èmfasi en la crítica social i el món adult. Un asteroide (#2578) va ser atorgat el nom de Saint-Exupéry en 1975 en honor al seu reconeixement mundial.

En 1931, Saint-Exupéry es va casar amb Consuelo Suncin Sandoval de Gómez (morta al 1979), una escriptora i artista salvadorenya enviduada dues vegades, qui va ser model per a la "rosa temperamental" en El Petit Príncep. La Comtessa Maria Consuelo Suncini Sandoval vídua de Saint-Exupéry, és originària de la Ciutat d'Armènia, en el Departament de Sonsonate, El Salvador.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Antoine de Saint-Exupéry