[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

António Egas Moniz - Viquipèdia

António Egas Moniz

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1949)
Imatge:Egas Moniz.jpg
António Egas Moniz

António Caetano de Abreu Freire Egas Moniz ( Avanca, Portugal 1874 - Lisboa 1955 ) fou un polític, neuròleg i professor universitari portuguès guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1949.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 29 de novembre de 1874 a la ciutat d'Avanca, situada al districte d'Aveiro. Va estudiar medicina a la Universitat de Coïmbra, on s'especilitzà en anatomia i fisiologia. Després d'ampliar estudis a Bordeus i París, des de 1902 fou professor en aquella universitat, i el 1911 fou transferit a la recent creada facultat de medicina de la Universitat de Lisboa, on ocupà una càtedra de neurologia fins la seva jubiliació l'any 1944.

Morí el 13 de desembre de 1955 a la seva residència de Lisboa.

[edita] Activitat política

Membre del Parlament de Portugal des de 1903 fins el 1917 fou fundador del Partido Centrista Republicano, escisió del Partido Republicano Evolucionista. Va donar suport al règim del militar Sidónio Pais, durant el qual va exercir d'ambaixador de Portugal a Espanya durant l'any 1917 i Ministre d'Afers Estrangers l'any 1918. Veié com el seu partit es fusionava amb el Partido Nacional Republicano o Partido Sidonista.

[edita] Recerca científica

Interessat en la neurologia va realitzar estudis sobre els tumors cerebrals gràcies al descobriment de l'angiografia cerebral, que practiva mitjançant la coloració del cervell per aconseguir l'opacitat dels raigs X, descobrint nepolàsies, aneurismes, hemorràgies i altres malformacions al cervell. Fou el primer en realitzar la lobotomia prefontal.

L'any 1949 fou guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pel descobriment de l'efecte terapèutic de la lobotomia, premi que compartí amb el suís Walter Rudolf Hess per les seves investigacions demostratives de l'acció que exerceix el mesencèfal sobre les funcions dels òrgans interns.

[edita] Enllaços externs