[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Altos Hornos de Vizcaya - Viquipèdia

Altos Hornos de Vizcaya

De Viquipèdia

Alt Forn d'AHV, avui abandonat
Alt Forn d'AHV, avui abandonat

Altos Hornos de Vizcaya (AHV) empresa creada el 29 d'abril de 1902 a Bilbao de la fusió de tres empreses siderometal·lúrgiques: Altos Hornos y Fábricas de Hierro y Aceros de Bilbao, La Vizcaya i La Iberia, empreses que van anar en augment laseva competitivitat durant tota la dècada anterior exportant ferro i acer biscaí a tota Europa. En la seva fundació era la major empresa del país i el seu emplaçament era a Sestao, proper als jaciments de ferro, amb port de mar i d'alta tradició metal·lúrgica.

La creació de AHV i la posterior substitució del carbó vegetal pel carbó de coc de major poder calorífic, impulsaria el comerç: exportació d'acer i importació de coc, estimulant la creació de vaixells d'acer i vapor. A conseqüència es van crear noves drassanes (Drassanes del Nervión, Companyia Euskalduna).

AHV subministrava acer però requria mineral, mà d'obra, eines, i una extensa xarxa ferroviària el que va generar la gran industrialització de Biscaia i la diversificació de les empreses.

Després de la guerra civil, al quedar la indústria basca gairebé intacta, serveix com destinació atractiva per a l'èxode rural i el desenvolupament econòmic de la zona. Convertint El Gran Bilbao en un dels majors nuclis urbans d'Espanya. Com a conseqüència de l'execució "Plan de Competitividad Conjunto AHV - Ensidesa", al desembre de 1994 té lloc la constitució del grup CSI, (Corporación Siderúrgica Integral), la reorganització de la qual dóna lloc el 1997 a la creació de Aceralia Corporació Siderúrgica, actualment secció del grup Arcelor.

Avui dia, després d'una reconversió i canvi de nom a Acería Compacta de Bizkaia, segueix produint acer mitjançant la tecnologia CSP tenint una capacitat propera als 3 milions de tones.