[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albert Fert - Viquipèdia

Albert Fert

De Viquipèdia

Albert Fert en una conferència a Gènova (Itàlia) el 20 de juliol de 2007.
Albert Fert en una conferència a Gènova (Itàlia) el 20 de juliol de 2007.
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2007)

Albert Fert ( Carcassona, França 1938 ) és un físic francès que ha estat guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2007.

[edita] Biografia

Va néixer el 7 de març de 1938 a la ciutat de Carcassona, població situada a la regió del Llenguadoc-Rosselló. Va estudiar física a l'Escola Normal Superior de París, en la qual es va graduar el 1962, i posteriorment amplià els seus estudis a la Universitat de París i el 1970 realitzà el seu doctorat a la Universitat de París-Sud.

Actualment és professor en aquesta última universitat i és director científic d'un laboratori comú entre el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i el grup tecnològic francès Thales. Des del 2004 és membre de l'Acadèmia Francesa de Ciències.

Té una segona residència a Banyuls i es declara enamorat de l'Empordà.

[edita] Recerca científica

L'any 1988 va descobrir la magnetoresistència gegant (GMR) mitjançant l'ús del ferro i el crom, una tecnologia utilitzada avui en dia en la lectura dels dics durs i que ha permés l'augment de la seva capacitat d'emmagatzematge (gigabyte) i la seva reducció de mida. De forma independent l'alemany Peter Grünberg descobrí aquest mateix fenòmen al centre de recerca i investigació de Jülich (Alemanya).

L'any 2007 ha estat guardonat, conjuntament amb Peter Grünberg, amb el Premi Nobel de Física pel descobriment de la magnetoresistència gegant.

[edita] Enllaços externs