Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Agermanament - Viquip??dia

Agermanament

De Viquip??dia

Cartell de les ciutats agermanades amb Girona
Cartell de les ciutats agermanades amb Girona

L'agermanament entre dues ciutats ??s l'establiment oficial de lligams de cooperaci?? m??tua. Les ciutats agermanades tenen alguna caracter??stica en com?? i es comprometen a millorar la coneixen??a m??tua i l'ajuda bilateral.

La carta fundacional del que avui ??s la Federaci?? Mundial de les Ciutats Unides, defineix l'agermanament com[1]

?? el lligam que uneix, amb un esperit d'igualtat i de reciprocitat, els pobles de dos o m??s pa??sos diferents per tal d'afavorir el contacte entre persones, l'intercanvi de les idees, de les t??cniques, dels productes [...] ??s un instrument de cultura popular i de formaci?? c??vica internacional [...] i no es pot desviar del seu objectiu per interessos personals, partidaris o pol??tics.  ??

???La Charte des villes jumel??es, Aix-les-Bains, 1957

La idea va sorgir despr??s de la Segona Guerra Mundial dintre del proc??s d'integraci?? europea, i avui compta amb el suport de la Uni?? Europea. La primera poblaci?? a posar en marxa la iniciativa va ser l'anglesa Coventry, que es va agermanar amb Stalingrad, a la Uni?? Sovi??tica. A finals de la Guerra Freda van ser les ciutats de l'OTAN que es van agermanar amb les ciutats del Pacte de Vars??via. A partir de la d??cada del 1970, sorgeixen els agermanaments de cooperaci?? pel desenvolupament del Tercer M??n en el marc de relacions de solidaritat Nord-Sud.

[edita] Tipus d'agermanaments

Segons els promotors, es pot distingir els agermanaments institucionals i els civils o populars. Els agermanaments institucionals s??n promoguts i gestionats per les institucions locals, principalment els ajuntaments, amb una declaraci?? i signatura oficial d'una carta d'agermanament. Els agermanaments no institucionals poden ser promoguts per qualsevol entitat o associaci??, amb finan??ament propi o popular.

Hist??ricament els tipus d'agermanaments han anat evolucionant amb el context hist??ric i pel tipus d'objectius i activitats:[2]

  • Agermanaments reconciliaci??, despr??s de la Segona Guerra Mundial, amb especial activitat entre ciutats franceses i alemanyes.
  • Agermanaments comprensi?? (Est-Oest), entre ciutats de l'Europa Occidental i de l'Europa Central i Oriental durant la Guerra Freda.
  • Agermanaments europeistes, entre ciutats de la Uni?? Europea i en el context del proc??s d'integraci??.
  • Agermanaments cooperaci?? (Nord-Sud), amb un enfocament de solidaritat entre municipis de pa??sos industrialitzats i de pa??sos del Tercer M??n.
  • Agermanaments multilaterals, triangulars o en xarxa, que involucra diferents municipis de diferents pa??sos.

Els motius d'elecci?? dels agermanaments s??n diversos. El Fons Catal?? de Cooperaci?? al Desenvolupament distingeix:

  • Municipis amb la mateixa topon??mia. Per exemple, Lleida i L??rida (Col??mbia).
  • Municipis amb caracter??stiques demogr??fiques similars. Per exemple, Reus i Bah??a Blanca (Argentina).
  • Municipis amb relacions ciutadanes pr??vies. Per exemple, Manresa i Bambylor (Senegal) a partir de camps de treball organitzats per un grup de joves.
  • Municipis amb vincles hist??rics. Per exemple, Terrassa i Tetuan (Marroc).
  • Continu??tat al suport ofert en un determinat moment a una zona catastr??fica o en conflicte. Per exemple, Igualada i Travnik (B??snia i Hercegovina).

[edita] Refer??ncies

  1. ??? Cit??s Unies France (franc??s)
  2. ??? Estudi dels agermanaments cooperaci?? a Catalunya, del Fons Catal?? de Cooperaci?? al Desenvolupament

[edita] Vegeu tamb??

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Agermanament