[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Adolf Mas i Ginestà - Viquipèdia

Adolf Mas i Ginestà

De Viquipèdia

Adolf Mas i Ginestà (1861-1936), va ser un dels principals fotògrafs de l’època del Modernisme.

Va centrar la seva activitat en el camp de l’art, l’arquitectura, l’arqueologia i el paisatge. Va treballar tant per a institucions públiques com per a propietaris privats, cases editorials, arquitectes, decoradors o artistes. Com a professional prestigiós que va obtenir molts encàrrecs i, gràcies a això, va reunir una quantitat fabulosa de negatius fotogràfics, en placa de vidre, catalogats en un arxiu propi que amb els anys ha passat a ser un dels més importants del país.

A més d’obres d’art, monuments i paratges, Mas va documentar molts edificis i interiors contemporanis, i va crear una font d’informació de primer ordre sobre el Modernisme. D’una forma o altra, gairebé tots els professionals més destacats del moviment hi van ser representats; de Antoni Gaudí a Gaspar Homar, passant per Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Sagnier, Masó, Vidal, Riquer, Vancells o Busquets.

Si be molts edificis han sobreviscut, gairebé tots els interiors, tant públics com privats, així com les botigues han desaparegut. Per això, les plaques de Mas, prenen una importància capital. El fotògraf, amb la seva tècnica minuciosa, va aconseguir donar una visió molt detallada de la decoració modernista en tota la seva esplendor i complexitat. Mas va mantenir una estreta relació amb el Museu Episcopal gràcies a la seva amistat amb Josep Gudiol. Junts van formar part de l’expedició de l’Institut d’Estudis Catalans al Pirineu l’any 1907, la qual va significar l’inici de l’estudi científic de l’art romànic català. Des d’aleshores va fer fotografiar bona part de les col·leccions del Museu Episcopal. El llegat fotogràfic d’Adolf Mas actualment es troben conservades a l’Institut Amatller d'Art Hispànic.