[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abd al-Aziz ben Shuayb - Viquipèdia

Abd al-Aziz ben Shuayb

De Viquipèdia

Abd al-Aziz ben Shuayb (esmentat pels bizantins com Kouroupas) va ser emir de Creta del 949 al 961.

Un tractat fou proposat per Bizanci que tenia per objecte acabar amb les incursions i permetre la tornada dels illencs i demes grecs que havien hagut de fugir. A canvi Bizanci pagaria un tribut anyal. El tractat es va signar en temps d'Abd al-Aziz.

El 960 els bizantins van mobilitzar una gran flota dirigida per Nicèfor Focas que va sortir de Constantinoble l'estiu del 960, va desembarcar a l'illa i va atacar la fortalesa de Càndia (Candax). L'assetjament va durar tot el hivern i fou presa el 6 de març del 961. Els auxilis demanats a Egipte no van arribar, i Àlep no tenia flota. El califa fatimita de Tunísia Al-Muizz va amenaçar al emperador i va trencar la treva del 956/957 (hègira 345) i fins i tot va preparar una expedició en col·laboració amb Egipte que es va concentrar a Cirenaica el 20 de maig del 961 quant l'illa ja era bizantina.

L'emir i la seva família foren fets presoners i portats a Constantinoble (961), on va morir uns anys després sense convertir-se al cristianisme. El seu fill Al-Numan ben Abd al-Aziz, en canvi, va servir als bizantins.