[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Òlt (riu) - Viquipèdia

Òlt (riu)

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre riu. Per al departament francès, vegeu Òlt.


Òlt

Caors: el pont Valentré
Llargada 481 km
Altitud del naixement 155 m
Cabal mitjà (a Vilanuèva d'Òlt) 151 /s
Àrea conca 11.254 km²
Naixement Massís Central
Desembocadura la Garona
Territoris de la conca França
Riu - Hidrologia - Rius del món


L' Òlt (en occità Òlt i en francès Lot) és un riu del Massís Central. L'Òlt ha donat nom als departaments de l'Òlt i de l'Olt i Garona.

Taula de continguts

[edita] Geografia

El manantial del riu és el vessant sud de la muntanya de Golet (departament de Losera) a l'altitud aproximada de 1300 m, dins una zona de torbera, i s'aboca al riu Garona al departament d'Olt i Garona.

Curs: 481 km de llarg per 200 km a vol d’ocell de la seua font a la seua confluència a Aiguillon (Òlt i Garona).

L'Òlt al peu de Munt Losera
L'Òlt al peu de Munt Losera
El Pont Nôtre-Dame a Mende, Losera
El Pont Nôtre-Dame a Mende, Losera
L'Òlt a Saint-Cirq-Lapopie
L'Òlt a Saint-Cirq-Lapopie

[edita] Departaments i viles travessats per l'Òlt

[edita] Hidrologia

La seva alimentació sobretot pluvial, explica el seu canviable cabal i les seues crescudes, les quals a la tardor o la primavera poden prendre, de vegades, un caràcter catastròfic.

El cabal de l'Òlt ha estat observada sobre un període de 64 anys (1937-2000), a Vilanuèva d'Òlt, ciutat del departament d'Òlt i Garona, situada a poca distància de la seua confluència amb la Garona[1]. La conca vessant del riu és de 10.700 km² en aquest indret (sobre 11.254).

El cabal mitjà interannual o cabal hidràulic del riu a Vilanuèva d'Òlt és de 151 m³ per segon.

l'Òlt presenta unes fluctuacions estacionals de cabal molt importants, amb crescudes a l'hivern i primavera, portant un cabal mensual mitjà d'entre 200 i 290 m³ per segon, de la fi de novembre al principi demaig inclús, amb un màxim al febrer; i aigües baxies a l'estiu, de juliol a setembre, amb una baixa de cabal mitjà mensual fins els 32,5 m³ a l'agost, tanmateix un nivell acceptable.

El VCN3 pot caure fins els 6,4 m³, en període de sequera, el qual és força baix. El VCN3 és la quantitat mínima de cabal durant tres dies contigus.

D'altra part les crescudes poden ser violents. tant és així que el cabal diari màxim a l'estiu arribà als 2.450 m³ per segon el 4 desembre 1976. El QIX 10, o cabal calculat de crescuda decennal és de 2.000 m³ per segon, és a dir quatre vegades aquell de la Marna al final del seu curs. Quant al QIX 50, arriba als 2.800 m³, vora tres vegades més que aquell de l'Yonne a la seua confluència, sent un riu famós per les seues crescudes (vegeu nota [2] ).

La quantitat de pluja recollida per la conca de l'Òlt cada any és 446 milimètres, bastant elevada i superiour a la mitjana del conjunt de l'estat, a l'igual que la major part dels rius nascuts al Massís Central. El cabal especific (o Qsp) puja als 14,1 litres per segon i per quilomètre quadrat de conca, un poc menys que el seu veí el Tarn (15,1).

[edita] Navegació fluvial

Tanca de Lustrac
Tanca de Lustrac

Antany era navegable d'Entraigas (Avairon) a la confluència de l'Òlt i de la Truyère fins a la Garona a Nicole, i durant molt temps navegable de Caors a Aiguillon per retrobar la Garona i la Canal de Garona i d'allí fins a Bordeaux. Aquesta via navegable fou deixada a l'abandonament amb la posada en marxa dels ferrocarrils.

Després d'una rehabilitació l'Òlt és de nou navegable per plaer de son desembocadura a Lustrac i de Lusèg a Larnagòl. Obres d'amillorament són previstes per reobrir l'Òlt entre Lustrac i Lusèg i entre Larnagol i Entraigas (Avairon).

L'Òlt és el riu més llarg de la Gascunya amb 297 km classifacts navegables.

[edita] Principals tributaris

  • le Bramont
  • la Colagne
  • la Boralde de Saint-Chély-d'Aubrac
  • la Boralde Flaujaguèse
  • la Truyère
  • le Dourdou de Conques
  • le Riou mort
  • La Diège
  • le Célé
  • le Vers
  • la Thèze
  • la Lémance
  • le Boudouyssou
  • la Lède

[edita] Indrets turístics

  • Pont Valentré a Caors
  • Saint-Cirq-Lapopie
  • Espalion

[edita] Activitats turístiques

[edita] Referències

  1. Banc Hidro - Estació O8481520 - l'Òlt a Vilanuèva d'Òlt (Síntesi) (no marqueu la casella "Estació en servei")
  2. El QIX 50 és el valor del cabal calculat per una crescuda cinquantennal, és a dir una crescuda que només ocorre cada cinquanta anys.
    Hom calcula igualment el QIX 20 com a cabal calculat per una crescuda que ocorre cada vint anys, el qual arriba als 2.300 en el cas de l'Òlt.

[edita] Vegeu també

  • Llista de rius de França
  • Les débits des cours d'eau du bassin de la Garonne

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Òlt (riu)
Portal Articles relacionats amb Occitània


Bandera de França Aquest article sobre França és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.