[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zembra - Viquipèdia

Zembra

De Viquipèdia

Zembra
Zembra

Zembra (El Jamour El Kebir) és una illa de la costa nord-nord-est de Tunísia, governació de Nabeul, a uns 12 del Cap Ras el Ahmar i de la ciutat de Sidi Daoud. L'illa es situada al golf de Tunis, a la seva part occidental, propera a la península de Cap Bon. Té propera l'illa Zembretta. Conjuntament amb aquesta darrera illa el grup és conegut localment com Jamour o Djamour.

La seva màxima altura és de 432 metres a la part occidental, amb uns penys-segats verticals a molts llocs d'entre 200 i 400 metres, essent accessible només a la costa sud on ja antigament hi va haver un port. A la part oriental l'altura màxima es de 187 metres. La superfícies es de 5 km².

El març de 1977 fou declarada (junt amb Zembretta) reserva de la biosfera i Parc Nacional i els militars tunisians hi van establir una base el 1979. La reserva es caracteritza per l'ecosistema mediterrani, i té nombroses espècies d'animals marins a punt d'extingir-se en altres llocs; destaquen les colònies de Calonectris diomedea. També és una colònia important per ocells, entre ells la gabina d'Andouls i el falcó peregrí. A terra hi viuen les cabres de Còrsega i els conills de Gabena.

L'illa fou ocupada per fenicis, púnics i romans i resten algunes tombes d'aquestos períodes. Sota els romans Zembra i Zembretta foren conegudes com illes Aegimures (Aegimuri). El púnics hi van introduir conills (com a reserva de menjar en cas d'atac romà) que han format una raça especifica (Conill de Gabena).

Poblada per pescadors, fou una estació de peregrins, i el 1960 s'hi va construir un hotel i cada any 200 turistes visitaven l'illa, com a centre de submarinisme des del 1963 i un port per iots, però després del 1977 aquesta activitat es va aturar i les visites turístiques foren impossibles després del 1979 al establir-se la base militar. Un servei de barques uneix l'illa amb Sidi Daoud de forma irregular.

Illes de Zembra i Zembretta des d'El Haouaria
Illes de Zembra i Zembretta des d'El Haouaria


Tunísia Illes de Tunísia Bandera de la Tunísia
illes: Qerqenna, Gharbi, Chergui, Roumédia, Safnou, Ghermedi, Djerba, Guetaïa el Gueblia, Guetaïet el Baharia, Jeliji, Kneïs, Djalita (La Galite), Zembra, Zembretta, Illes Kuriat, Illes Kingliar, El Kani, Bilou, Ile Plane