[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Djalita - Viquipèdia

Djalita

De Viquipèdia

Les illes Djalita vistes des de l'aire
Les illes Djalita vistes des de l'aire

La Galite o Djalita es una illa i grup d'illes de la costa nord de Tunísia formada per l'illa mateixa i dos illots a l'est (coneguts com Galitons de l'Est) i altres dos illots (coneguts com Galitons de l'Oest), formats el primers per tres illots anomenats Gall (el més gran amb una altura màxima de 119 metres), Pollastre (el mes petit) i Gallina, i els segons per dos illots anomenats Galiton (el mes gran, amb una altura màxima de 158 metres) i Fanchelle (altura 137 metres). Tant l'illa principal, com el grup en conjunt, es diuen Djalita (La Galite o també Djazira Jalitah). El grup dels dos Galitons (o en conjunt simplement Galiton) és zona protegida per la convenció de Barcelona des de el 1980 i es una reserva natural marina.

L'illa principal fa un 5 km de llarg i uns 2 d'ample. El punt més alt es el Bout de Somme (390 metres) i i cal destacar també la muntanya de la Garde (361 metres) i el Pitó de l'Est (amb uns 360 metres). La superficie de l'illa pprincipal es de 10 km 2 i del grup sencer de 12 km2.

La població es concentra a la part sud-sud-est. La badia principal es la del sud, pero hi ha també una petita badia al nord. L'extrem occidental es la punta Mistral, la oriental la punta del Síroc, i la del nord (nord-est) la punta del Gosos. L'illa principal té un servei regular que l'uneix al continent.

Els finicis hi van establir un petit port que a l'època clàssica fou conegut com Galathea. Queden restes de tombres púniques i romanes i restes de canteres. També hi ha coves usades per pirates. El 1952-1954 fou lloc d'exili del futur president Habib Burghiba.

El Canal de la Galite separa les illes de la costa nord de Tunísia.

(i) 37°32′N 8°56′E / 37.53, 08.93

Tunísia Illes de Tunísia Bandera de la Tunísia
illes: Qerqenna, Gharbi, Chergui, Roumédia, Safnou, Ghermedi, Djerba, Guetaïa el Gueblia, Guetaïet el Baharia, Jeliji, Kneïs, Djalita (La Galite), Zembra, Zembretta, Illes Kuriat, Illes Kingliar, El Kani, Bilou, Ile Plane