[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zayd Abu Zayd - Viquipèdia

Zayd Abu Zayd

De Viquipèdia

Zayd Abu Zayd, també anomenat Abú Zayd fou el darrer governador almohadí de València.

Gaudint d'una autonomia total respecte de l'imperi almohadí, va arribar a atribuir-se el títol de Rei de València.

Després de ser expulsat per Zayyan ibn Mardanix, va arribar el 1229 a un acord de vassallatge amb Jaume I per el qual el rei d'Aragó i comte de Barcelona li va donar permís per conquerir i poblar tants llocs i castells com pogués dins del territori musulmà valencià.

El 1232, Abú Zayd i Jaume I ratifiquen a Terol el compromís adquirit, reconeixent el primer els favors rebuts i la renúncia a totes les rendes que sobre València i el seu terme s'havien reconegut el 1229. Això va facilitar la presa de València al rei en Jaume. Abú Zayd es va convertir en un gran aliat del Conqueridor en la seva lluita per la conquesta de les terres valencianes.

Ja sota la protecció de Jaume I va esdevenir senyor de les localitats morisques de la Serra d'Espadà, que va llegar al seu fill Ferran.

El 22 d'abril de 1236, convertit Abú Zayd al cristianisme i essent batejat amb el nom de Vicent Bellvís, va fer la coneguda donació de "castres, viles i alqueries que jo al present posseeixo i pugui posseir, que de dret han de pertànyer a la seu sogorbina", al bisbe de Sogorb en Guillem Eximen.

Vicent Bellvís (Abú Zayd) va casar la seva filla, na Alda, que degué aportar com a dot probablement el castell d'Arenós, amb n'Eiximèn Perez de Tarazona, que estava al front del batalló aragonès que constituïa la força militar d'Abú Zayd. Després del matrimoni, aquell va canviar el seu cognom Tarazona pel d'Arenós.

[edita] Enllaços