[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zabid - Viquipèdia

Zabid

De Viquipèdia

Zabid és una ciutat de l'oest del Iemen amb uns 8.000 habitants. Va rebre el nom del seu primer governador, i és una antiga ciutat del país del que en fou capital del segle XIII al XV.

Destaca com a monument la gran mesquita. La seva universitat islàmica fou notable. La ciutat en conjunt és patrimoni de la Humanitat segons declaració de la UNESCO.

[edita] Història

[edita] Dinastia Sulayhida (o dels Sulayhides)

Ali Ibn Muhammad Ibn Ali al Sulayhi va apoderarse de Zabid el 1060 i va governar fins el 1080, fundant la dinastia Sulayhida. El va succeir el seu fill Ahmad Ibn Ali al-Mukarra que el 1081 va ser deposat per el Najahida Said Ibn Najah al-Ahwal però va recuperar el poder el 1083. La dinastia es va acabar el 1086 (1091 segons altres fonts) quant els Najahides van recuperar el poder.


[edita] Dinastia Mahdida (o dels Mahdides)

Ali ben Mahdi va arribar al govern de Zabid al segle XII i va fundar la dinastia Mahdida, així anomenada pel pare d'Ali, Mahdi.

Ali ben Mahdi va morir el 1159, i va deixar cinc fills mascles: Mahdi, Abd el Nabi, Abdallah, Ahmed i Iaia. El mes gran, Mahdi ben Ali, el va succeir i el 1161 va conquerir Lahej i el 1163 va ocupar Djanad. En aquest any el va succeir el seu germà Abd al-Nabi ben Ali, que dominava des la Tihama a Dhul Kala, incloent Taizz y Djanad. El 1164 va ser breument deposat per sa germà Abdallah però va recuperar el poder immediatament. El 1172 va assetjar Aden, que era una possessió de la Dinastia Zuraida o dels Zuraides, que per resistir es van aliar amb Wahhas, emir de la dinastia Hassanida-Sulaimanida de la regió de Zafar i regions properes a Taizz; els aliats van derrotar a Abd al-Nabi prop de Taizz (1173) i el van obligar a aixecar el setge. El 14 de maig de 1174 els egipcis van conquerir Zabid i van posar fi a la dinastia.

Coordenades: 14° 12′ N, 43° 19′ E