[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yakuza - Viquipèdia

Yakuza

De Viquipèdia

Yakuza (grafia kanji)
Yakuza (grafia kanji)

La paraula yakuza (やくざ o ヤクザ) o gokudō (極道), designa els membres d'un grup del crim organitzat japonès exclusivament masculí. Els yakuza estan representats principalment per quatre sindicats, presents sobre tot l'arxipèlag del Japó, i posseeixen igualment ramificacions a la zona del Pacífic, als Estats Units i, fins i tot, a Alemanya.

En la terminologia legal japonesa, les organitzacions de yakuza són anomenades Bōryokudan (暴力団), que literalment vol dir "grup violent". Però els mateixos yakuza consideren aquest terme com un insult, ja que és fa servir per denominar qualsevol criminal violent. En la premsa occidental, se'ls identifica de vegades amb la màfia japonesa, per analogia amb altres grups del crim organitzat, com la màfia siciliana.

Taula de continguts

[edita] Història dels yakuza

[edita] Origen del nom

Encara que l'existència d'aquest tipus d'organitzacions es remunten probablement al segle XV, l'origen de la paraula «yakuza» és més recent.

El nom deriva d'un joc de cartes japonès anomenat Oicho-Kabu[1], similar al bacarà occidental, que tradicionalment es juga amb cartes de Kabufuda i d'Hanafuda; es poden fer servir per igual els dos tipus de jocs de cartes[2]. L'objectiu del joc és apropar-se el màxim possible al nombre 19. En argot, ya significa 8, ku designa el 9, i sa el 3. Més concretament:

  • «Ya» ve de yattsu, que significa vuit i es pot igualment dir hachi.
  • «Ku» vol dir nou; la paraula kyu també és utilitzada.
  • «Za», que és sens dubte una deformació de «san», que vol dir tres.

Ya-Ku-Sa és una suma de 8-9-3, que suma 20, i és una "mà" perdedora en el joc de cartes Hanafuda (cartes de flors). Els yakuza, doncs, són les "maleïdes mans (cartes) de la societat" o també «perdedors». Els Yakuzas procedeixen originàriament de les classes més pobres, dels exclosos de la societat [3].

Existeix una altra teoria que creu que prové del fet que els policies havien d'entrar de vegades en els temples perseguint els jugadors.

[edita] Els inicis a l'era Edo

Un actor disfressat de kabuki-mono, amb la seva indumentària particular
Un actor disfressat de kabuki-mono, amb la seva indumentària particular

L'origen precís dels yakuza actualment encara és motiu de controvèrsia i per tant cal parlar d’hipòtesis històriques.

La primera hipòtesi possible considera que són els descendents dels Kabuki-mono o Hatamoto-yakko, que van aparèixer al segle XVII. La paraula «Kabuki» significa ser extravagant, excèntric, i d'aquí la idea d'un personatge que no se sotmet a les normes socials establertes. En l'era Tokugawa deurien haver uns 500.000 individus del grup Kabuki-mono, tots servidors del Shogun, i per això també se’ls anomena hatamoto-yakko (els servidors del shogun).

Amb l’arribada de la «Pax Tokugawa» es van quedar sense feina, i nombrosos membres es van convertir al bandolerisme, saquejant ciutats i pobles al llarg de tot l'arxipèlag. Van prendre el costum de terroritzar les poblacions, fins i tot de matar ciutadans per plaer, d'on deriva el seu nom de «Kabuki-mono» (els «boigs»)[4]. Hom els anomena igualment amb el terme de rônins.

Els Kabuki-mono es podien distingir per la seva indumentària particular, els seus talls de cabell, la llarga espasa que portaven i el mal comportament general.

[edita] Referències

  1. Bruno, A. (2007). The Yakuza, the Japanese Mafia" CrimeLibrary: Time Warner.
  2. [1] (anglès)
  3. Bruno, A. (2007), obra citada.
  4. Bruno, A. (2007), obra citada

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Yakuza