Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

William Miller - Viquip??dia

William Miller

De Viquip??dia

Retrat del predicador, autor, mestra, oficial militar, granger i francma???? William Miller.
Retrat del predicador, autor, mestra, oficial militar, granger i francma???? William Miller.

William Miller (1782-1849) fou un predicador laic baptista, agricultor i cap c??vic local en Low Hampton, en el est de Nova York. Estudiant de la historia i la profecia b??blica; a ran dels seus estudis, comen???? a predicar en el 1831 l'imminent segon adveniment de Crist.

Es considerat com el fundador del Moviment Adventista (tamb?? anomenat com Moviment Millerista), dels anys 1830 i anys 1940 a Am??rica del Nord. Entre els seus descendents espirituals directes s'inclouen l'Esgl??sia Adventista del Set?? Dia i moviments posteriors que es fundaren amb la inspiraci?? de Miller en la profecia b??blica, incloent-i el moviment d'Estudiants de la B??blia de Charles Taze Russell, actualment coneguts com els Testimonis de Jehov??.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Miller nascut el 15 de febrer de 1782 a Pittsfield, Massachusetts. En el 1803, Miller form?? matrimoni amb Lucy Smith. En el 1809 fou escollit per Sheriff i en una data posterior com Jutge de Pau. Miller serv?? en la mil??cia de Vermont i fou comissionat com tinent el 21 de juliol de 1810. Per aquestes dates es converteix en un home relativament afortunat, posseint una casa, terres i com a m??nim dos cavalls.

[edita] Creences ma????niques

Miller fou tamb?? un actiu francma????: "Fou aqu?? (Poultney, Vermont) a on Miller es convert?? en membra de la fraternitat ma????nica, avan???? al grau m??s alt de les l??gies en el comtat." [1] Poc sabem dels lligams ma????nics de Miller, apart dels registrats per el seu bi??graf Sylvester Bliss. La majoria dels autors ignora aquest fet o no esmenta cap comentari. Whitney R. Cross especifica que Miller era un ma???? del Ritus de York per?? no dona m??s detalls o fonts. [2] H. Y. Smith y W. S. Rann, editors del llibre de 1886 Historia del Comtat Rutland Vermont amb Il??lustracions i Esbossos Biogr??fics d'alguns dels seus Prominents Homes i Pioners mostra al "Rev. William Miller" com un dels cinquanta i un individus llistats per Clarke com "els que han estat prominents en la Ordre de aquest comtat (Rutland)." Miller es nomenat posteriorment com un dels primers Mestres de la L??gia Ma????nica Estrella del Mat??.

[edita] Servei militar

Al inici de la Guerra de 1812, Miller reun?? una companyia local d'homes i viatjaren a Burlington (Vermont). Fou transferit al XIII Regiment d'Infanteria en el Ex??rcit Regular dels Estats Units amb el rang de Tinent. Miller pass?? la major part de la guerra treballant com reclutador i el 1 de febrer de 1814 fou promogut a Capita. Va veure per primera vegada acci?? en la Batalla de Plattsburgh, a on les forces americanes summament superades en nombre van ven??a a les brit??niques. Miller va veure el resultat d'aquesta batalla com un miracle. Posteriorment va escriure, "Em sembl?? que un Ser Suprem observ?? els interessos d'aquesta naci?? d'una forma especial, i ens alliber?? de les mans dels nostres enemics... un resultat summament sorprenent, contra tals probabilitats, em sembl?? el treball d'una for??a m??s poderosa que el home". [3]

[edita] Visi?? religiosa

Casa de Miller a N.Y.
Casa de Miller a N.Y.

Despr??s de la guerra, el 18 de juny de 1815 es trasllad?? amb la seva fam??lia a Low Hampton, a on compra una granja. Miller per?? volia recuperar la seva fe i va comen??ar a freq??entar l'esgl??sia Baptista local. Un dia li van demanar de llegir el serm?? del dia durant una de las freq??ents abs??ncies del ministra local. Aquest fet es torn?? en habitual i un diumenge, quan estava llegint un serm?? sobre els deures dels pares fou elogiat amb gran emoci??. Despr??s d'una fase de clarivid??ncia Miller comen???? a examinar la b??blia detalladament, declarant a un dels seus amics: "Si tingu??s temps, jo harmonitzaria totes les contradiccions [b??bliques]. Miller comen???? amb G??nesis 1:1, estudiant cada verset sense avan??ar fins que sentia que el significat estava clar. D'aquesta forma arrib?? al convenciment de que una segona vinguda de Crist era possible i que estava revelat en les profecies de la b??blia.

Basant la seva creen??a principalment en Daniel 8:14: "Fins dos mil tres-centes tardes i matins; Despr??s el santuari ser?? purificat", i fen servir un principi interpretatiu conegut com el "Principi de dia-any"; Miller arrib?? a la conclusi?? que la purificaci?? del santuari (Templa de Jerusalem) representava la purificaci?? de la terra per foc en la Segona Vinguda de Crist. Per Miller i altres usuaris de aquest principi, un dia en la profecia deuria ser ent??s com un temps d'un any (365 dies). A m??s, Miller estava conven??ut que el per??ode de 2.300 dies havia comen??at en 457 aC amb el Decret per reconstruir Jerusalem de Artajerjes I de P??rsia. C??lculs simples revelaren que aquest per??ode acabava en el any 1843 i per lo tan, en aquesta data, esdevindria el retorn de Crist. Miller va escriure: "Vaig arribar a la solemne conclusi??, que en aprop de vint-i-cinc anys a partir d'aquesta data (1818), tots els assumptes del nostra estat actual, es col??lapsarien". [4]

En 1832 entreg?? una serie de setze articles al Tel??graf de Vermont [5]. El primer de aquest articles fou publicat el 15 de maig, Miller coment?? sobre la resposta del p??blic: "Vaig ser inundat de cartes preguntant-me sobre les meves opinions, i visitants es reuniren amb mi per conversar del tema". [6] En 1834, incapa?? de complir amb moltes de les peticions urgents i amb invitacions per viatjar i predicar que havia rebut, Miller publica una sinopsis de les seves ensenyances en un escrit de 64 planes amb el titul de: Evidencia de les Escriptures i la Historia sobre la Segona Vinguda de Crist, referent al any 1843: Exposat en un Curs de Conferencies [7].

[edita] Mil.lerisma

Cartell prof??tic Mil.lerista sobres les profecies de Daniel  Revelacions del any 1843.
Cartell prof??tic Mil.lerista sobres les profecies de Daniel Revelacions del any 1843.

Des de 1840, el Mil.lerisma es transform?? de un "movimient regional obscur, a una campanya nacional". La figura clau en aquesta transformaci?? fou Joshua Vaughan Himes, pastor de la capella del carre Chardon en Boston i un experimentat editor. A pesar, de que Himes no accept?? completament les idees de Miller fins el 1842, segons el peri??dic quinzenal[8].

A pesar de la urg??ncia dels seus partidaris, Miller mai fix?? una data exacta per la Segona Vinguda de Crist. Si mes no, va dir: "Els meus principis en breu, son, que Jesucrist vindr?? un altre vegada a aquesta terra, la netejar??, purificar??, i en prendr?? possessi??, amb tots els sants, en algun moment entre el 21 de mar?? de 1843 i el 21 de mar?? de 1844. [9]

El 21 de mar?? de 1844 pass?? sense incidents, algunes discussions i estudis posteriors resultaren en la adopci?? d'una nova data: 18 d'abril de 1844, basat en la interpretaci?? del Calendari hebreu. [10] Com en la data anterior, el 18 d'abril pass?? sense el retorn de Crist. Miller respongu?? p??blicament, escrivint: "Confesso el meu error i reconec la meva decepci??; per?? encara crec que el dia del Senyor est?? aprop, casi a la porta". [11]

L'agost de 1844 en un campament de reuni?? en Exeter, New Hampshire, Samuel S. Snow present?? un missatge que arrib?? a ser conegut com el missatge dels set mesos o el verdader crit de mitja nit. En una discussi?? basada en tipologia escriptural, Snow present?? la seva conclusi?? (encara basada en la profecia dels 2300 dies de Daniel 8:14), que Crist tornaria el d??cim dia del s??ptim mes del present any 1844. [12] Fent servir el calendari dels jueus caraistes, el dia fou determinat com el 22 d'octubre de 1844.

El 22 d'octubre i la matinada del 23 d'octubre, es convertiren en la gran decepci?? dels Mil.leristes.

[edita] Vegeu

[edita] Refer??ncies

  1. ??? Memoirs of William Miller, Sylvester Bliss, 21-22
  2. ??? The Burned-over District: A Social and Intellectual History of Enthusiastic Religion in Western New York, Whitney R. Cross, 288
  3. ??? Memoirs of William Miller, Sylvester Bliss, 52-53
  4. ??? Apology and Defence, William Miller, 11-12
  5. ??? (Vermont Telegraph, una publicaci?? Baptista)
  6. ??? Apology and Defence, William Miller, 17
  7. ??? (Evidence from Scripture and History of the Second Coming of Christ, about the Year 1843: Exhibited in a Course of Lectures)
  8. ??? Apology and Defence, William Miller, 5
  9. ??? William Miller and the Advent Crisis, Everett N. Dick, 96-97
  10. ??? Millennial Fever, George R. Knight, 163-164
  11. ??? Memoirs of William Miller, Sylvester Bliss, 256
  12. ??? Advent Herald, 21 de agosto de 1844, Samuel S. Snow, 20