[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

William Congreve - Viquipèdia

William Congreve

De Viquipèdia

Retracte de William Congreve realitzat per Godfrey Kneller en 1709, imatge en blanc i negre del quadre original en color.
Retracte de William Congreve realitzat per Godfrey Kneller en 1709, imatge en blanc i negre del quadre original en color.
Per altres usos consultar William Congreve (desambiguació)

William Congreve (Nascut el 24 de gener de 1670 a Bardsey, West Yorkshire (Anglaterra) - Mort el 19 de gener de 1729 a Londres) va ser un dramaturg i poeta anglès. Va néixer a Bardsey, West Yorkshire, prop de la ciutat de Leeds. Estudià dret al Trinity College de Dublín on va conèixer a Jonathan Swift de qui va ser amic durant la resta de la vida. Desprès de diplomar-se, es va interessar pel mon de la literatura i es va convertir en deixeble i seguidor de John Dryden. És un dels més destacats autors de comèdia de la Restauració.

Va escriure algunes de les representacions teatrals més conegudes de la literatura de la Restauració anglesa. I casi amb l'edat d'uns trenta anys, hi havia escrit nombroses obres importants com Love for Love al 1695 o The Way of the World a l'any 1700.

No obstant això la seua carrera va ser d'una rapidesa espontània. Desprès d'escriure cinc peces teatrals entre 1693 i 1700, deixà d'escriure a causa de l'evolució a les modes i l'agraïment del públic, que és mostraven menys favorables a les comèdies de temes sexualment explícits de les que Congreve era especialista. Fou un dels més atacats dramaturgs pel bisbe Jeremy Collier al seu pamflet A Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage fins la conseqüència que li va encaminar a una llarga resposta titulada Amendments of Mr. Collier's False and Imperfect Citations.

Com a membre del partit whig al que pertanyia, Congreve es va interessar pel tema polític i va ocupar alguns càrrecs baixos. Afligit del mal de gota, és va retirar definitivament del teatre i va viure fins a sa mort amb escassos recursos provinents de les primeres obres treballades, que completà amb algunes traduccions. Va morir a Londres pel que se sap a un accident, soterrant-lo posteriorment a l'abadia de Westminster.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
William Congreve