[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Volkswagen Golf - Viquipèdia

Volkswagen Golf

De Viquipèdia

El Volkswagen Golf és un automòbil del segment C produït pel fabricant alemany d'automòbils Volkswagen des del 1974. És un dels automòbils més venuts de tota la història, amb més de 22 milions d'unitats fabricades. Va aconseguir en la dècada dels vuitanta que els clients europeus acceptessin els compactes com a vehicle per a la família.

Comparat amb la resta de vehicles de la seva categoria, el seu preu i qualitat és lleugerament superior, encara que inferior dels seus rivals alemanys Audi A3, BMW Sèrie 1 i Mercedes-Benz Classe C Sportcoupé. Actualment es ven en versions hatchback de tres i cinc portes, sedan (Jetta) i monovolum compacte (Golf Plus i Touran). S'ha fabricat abans amb carrosseries familiar (Golf Variant) i descapotable (Golf Cabrio). La gamma de motors avarca des dels quals s'enfoquen en el baix consum fins als quals desenvolupen altes prestacions.

Taula de continguts

[edita] Golf I (1974-1983)

El 1974 va començar la fabricació de la primera generació del Golf. Amb motor transversal i refrigerat per aigua, el seu format hatchback ideat per l'italià Giorgetto Giugiaro va revolucionar el disseny d'automòbils. El llarg era d'amb prou feines 3,7 metres, però permetia que quatre adults s'acomodessin en l'interior.

La versió "GTi", llançada el 1976 va crear el concepte de "compacte esportiu" que avui és part de gairebé totes les marques populars. Va ser un dels primers vehicles petits amb injecció; la seva potència de 110 cavalls va convertir al "Rabbit", "Golf" o "Carib" a Mèxic, en un vehicle molt àgil i divertit de conduir.

La versió descapotable, el "Golf Cabriolé", va ser estrenada el 1979. Aquesta va continuar en producció diversos anys després dels quals l'hatchback anés des continuat, assolint les 400.000 unitats venudes.

En els últims anys, es va fabricar una versió turbodièsel 70 CV sota l'acabament GTD, idèntic en aspecte i equipament a la del GTI.

[edita] Golf II (1983–1992)

Al 1983 la segona generació era llesta. Es va millorar la qualitat de construcció i acabament, les qualitats dinàmiques i l'espai interior (ara mesurava 4,00 metres). Es va ampliar la gamma de motors, incloent motors gasolina més potents. Es va fabricar també com a sedan ("Jetta"). Per reduir la pressió dels ecologistes, es va començar a expandir la utilització del convertidor catalític; l'antibloqueig de frens va ser agregat a les versions esportives, millorant així la seguretat; Les defenses d'aquest vehicle suportaven impactes de 20 km/h entre moltes altres novetats.

Potser l'exemplar d'aquest cotxe que més sorprèn sigui el pertanyent a Pablo Cirre, ja que va donar dues vegades la volta al món (66678 km) el mateix any i sense cap modificació de fàbrica.

El "GTi 16 vàlvules" va portar la seva potència fins als 139 CV (122 CV amb catalitzador). El "GTi G60" tenia un compressor volumètric i tenia 160 CV; la versió especial "Rally" estava homologada per a competició. Va existir una versió limitada "GTi G60 16 V" amb 210 CV i tracció total Synchro.

Imitant els tot terreny es va dissenyar el "Golf Country". Va incorporar tracció total Synchro, i tenia major recorregut de suspensió i aspecte aventurer.

[edita] Golf III (1991-1999)

El 1991 es va estrenar la tercera versió del Golf. Es va fabricar amb carrosseries hatchback de tres i cinc portes, en versió familiar ("Golf Variant"), sedan ("Vento" a Europa i "Jetta" Amèrica del Nord) i descapotable ("Golf Cabrio").

A causa de l'elevat pes i escàs rendiment del GTi (115 CV de potència màxima), es va agregar el 1993 una versió de 150 CV anomenada "GTi 16 V". En canvi, el "VR6" amb motor V6 de 174 CV va ser més apreciat pels amants dels esportius compactes.

També el 1993 va arribar el "TDi" amb injecció directa i 90 CV. Ja en plena febre dels dièsel, el 1996, es va estrenar el "TDI" amb turbocompressor de geometria variable i 110 CV. Ambdues tecnologies van permetre millorar la relació consum/prestacions i disminuir la contaminació alhora.

[edita] Golf IV (1999-present)

La quarta generació del Golf va mostrar una notable millora de la qualitat, però que va ser acompanyat també per una pujada en el preu. Es va fabricar en versions tres i cinc portes (hatchback), sedan (Bora a Europa i Sud-amèrica, Jetta a Amèrica del Nord) i familiar (Golf Variant). El major pes, que responia a les exigències en seguretat passiva (tests de seguretat EuroNCAP) i el major confort i a equipament, va fer que es precisessin motors més potents per recuperar la potència. A més dels 1.4 i 1.6 gasolina, van existir els 1.8 Turbo de 150 i 180 CV (GTI), el 2.3 V5 de cinc cilindres i 170 cavalls.

Entre les edicions limitades es van trobar els "20th Anniversary Edition", 4200 GTI que van commemorar l'any 2003 el vintè aniversari del llançament del GTI als Estats Units. Es van fabricar en colors espacials , amb llums amb màscares fosques, llantes OZ Aristo de 18 polzades i butaques Recaro de cuir negre.

Aquell mateix any es va començar a produir el "Golf R32", que combinava luxe i esportivitat. Era impulsat per un 3.2 V6 de 240 CV de potència màxima i 320 nanòmetres de parell motor màxima a través de la tracció a les quatre rodes 4Motion i una caixa de canvis de sis marxes. Incloïa control d'estabilitat, climatitzador, discs de fre de 330 i 260 mm, llantes OZ Aristo 18" i butaques Koenig, a més d'un bodykit especial. La suavitat del V6, i l'elevat pes del R32, a causa de la tracció total, va fer que les seves prestacions (0-100 km/h en 6,6 segons) fossin molt menys espectaculars que les dels seus rivals japonesos, el Subaru Impreza WRX STi i el Mitsubishi Lancer Evolution VIII. Tanmateix, les 5.000 unitats exportades als Estats Units es van vendre en poc més d'un any, a causa de la seva exclusivitat i al seu comportament en carretera.

Aquest Golf continua en producció en països com el Brasil i la Xina. S'espera que el mercat llatinoamericà rebi un Golf IV reestilitzat per a 2007.

[edita] Golf V (2003-present)

A finals de 2003 es va posar a la venda la cinquena generació del Golf. El salt de qualitat va ser molt menor que en el Golf IV, i els seus preus es van reduir una mica; se situa entre els compactes populars i els d'alta gamma. Pràcticament tots incorporen control d'estabilitat, control de tracció, antibloqueig de frens, assistència a la frenada i sis coixins de seguretat; la caixa de canvis automàtica DSG, de dos embragatges, és de les més ràpides i suaus del món.

Els motors gasolina 1.4 de 75 cavalls i 1.6 de 102 CV van acompanyats pels FSI (Fuel Stratified Injection), nom comercial del Grup Volkswagen de la tecnologia d'injecció directa en gasolina, els 1.6 de 115 cavalls i 2.0 de 150 CV. En dièsel es ven el 2.0 SDI de 75 cavalls l'antic 1.9 TDI de 90 cavalls, el 1.9 d'última generació i 105 CV, i el 2.0 de 140 cavalls.

A finals del 2004, un any després d'haver estat presentat el prototip, es va posar en venda el Golf GTI. El seu motor és el 2.0 FSI amb turbo i 200 cavalls i 280 Nm. Té detalls que fan recordar el GTI I, com diversos detalls exteriors en negre (la careta té a més un marc interior vermell). para-xocs amb tres entrades d'aire, un petit aleró posterior, doble tub d'escapament i llantes 18" el distingeixen dels seus germans; en l'interior hi ha baquetes de cuir negre i diversos logotips GTI. Tant el periodisme com el públic han destacat la seva estètica i les seves qualitats dinàmiques.

Amb el mateix llarg que el Golf (4,20 metres) i una alçària intermèdia entre ell i el Touran (1,58 metres) es va llançar el 2005 el monovolum compacte "Golf Plus", per cobrir el buit entre ambdós.

A partir de 2006, es va comercialitzar un dels motors més revolucionaris del moment, el motor 1.4 TSI amb 170 CV de potència màxima. Aquest rendiment es va aconseguir amb un compressor volumètric i un turbocompressor. Mentre que el compressor funciona a baixes revolucions, el turbocompressor s'encén a mig règim i el primer es desconnecta a altes tornades. Aquest sistema permet un lliura de potència semblant a tot règim i li atorga prestacions d'un motor atmosfèric de 2.4 litres amb un consum inferior.

[edita] Premis

El major premi del periodisme europeu és el Cotxe de l'Any a Europa. El 1973 la primera generació va quedar en segon lloc, i el Golf II va quedar tercer el 1984. El 1992 el títol va ser finalment conquerit, per davant de l'Opel Astra i el Citroën ZX. El 1998 el Golf IV va quedar segon després de l'Alfa Romeo 156, i la cinquena generació va assolir el tercer lloc al pòdium el 2004.

El Golf GTI I va ser nomenat millor automòbil de la història per "Auto Express", segon per "4 Car", 39è per "Automobile", i tercer entre els esportius dels 80 per "Sports Car International".

El GTI V va ser nomenat Millor Compacte Esportiu del 2005 per "What Car? ", i va ser el Millor vehicle del 2005 per "Top Gear", "Fifth Gear" i "Auto Express".

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Volkswagen Golf