[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vela de vaixell - Viquipèdia

Vela de vaixell

De Viquipèdia

Una vela és cadascun dels trossos de tela forta, ordinàriament formats de diverses peces, anomenades vessos, cosides, que, fermats en un arbre, en una antena, en una verga o en un estai d'una embarcació, serveixen per a rebre la impulsió del vent i propulsar l'embarcació.

S'anomena velam al conjunt de veles que una embarcació o un pal porta desplegades.

Dependent de l'angle entre el vent i la superfície, un costat de la vela tindrà més pressió del aire que l'altre. Aquesta diferencia fa que es produeixi un avanç cap allà on hi menys pressió.

Les veles van ser usades a la mar, als velers com a sistema de locomoció, però restaren comercialment obsoletes pels altres sistemes, com la màquina de vapor.

Pel que fa als esports, encara avui els velers són molt usats. El tipus més comú de veler, és el iot, un petita embarcació de plaer que usualment té una combinació de veles anomenades balandra. Aquesta consisteix en dues veles, la vela major, i el floc. La vela major està fermada al pal i a la botavara, també penjada del pal. El floc està fermat per la seva hipotenusa (o orsa) per un cap (drissa) que penja de la part alta del pal fins el bauprès a proa de la nau. Les veles poden ser canviades d'una banda a l'altra, per canviar el rumb del vaixell.