[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca - Viquipèdia

Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca

De Viquipèdia

El Decret de Nova Planta va suprimir la institució de la Universitat.
El Decret de Nova Planta va suprimir la institució de la Universitat.

La Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca és el nom del règim municipal que s'estableix segons la Carta de Privilegis i Franqueses (1249) a l'illa de Mallorca després de la conquesta catalanoaragonesa de Jaume I el Conqueridor.

Aquest règim presentava algunes característiques com la inexistència de corts o la dicotomia entre Ciutat i Part Forana. La primera qüestió va intentar ser solucionada per Jaume II però la manca de consolidació de la dinastia mallorquina ho va impedir. Per altre part l'embolcall jurídic a la separació entre la ciutat i les viles foranes no va arribar fins a 1315 amb Sanç I.

La base del sistema eren els prohoms que actuaven com a municipi obert i tenien la missió de garantitzar les llibertats que recollia la Carta. Ben prest varen aparèixer els estaments per raó de treball i dividits ciutadans, cavallers i menestrals. AL 1398 la ciutat es divideix en cinc parròquies on s'inscriuen els prohoms i assumeixen la responsabilitat de governar un cop cada cinc anys, al 1439 es va establir el requisit de ser majors de 25 anys.

Aquest sistema com tot el dret foral mallorquí va desaparèixer amb els Decrets de Nova Planta (1715).

[edita] Institucions principals