[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Universitat d'Illinois - Viquipèdia

Universitat d'Illinois

De Viquipèdia

La Universitat d'Illinois (University of Illinois) és una universitat propietat de l'estat d'Illinois, als Estats Units d'Amèrica. Fou creada al 1868 amb el nom de Universitat Industrial d'Illinois.

Aquesta universitat, igual que moltes altres universitats nord-americanes, està distribuïda en tres campus diferents: el d'Urbana-Champaign, el de Chicago i el de Springfield, tots tres a l'estat d'Illinois.

El campus més gran és el d'Urbana-Champaign, amb prop de 39.000 estudiants. Aquest campus és famós per haver format i haver tingut en plantilla vint-i-un Premis Nobel, entre els quals John Bardeen (1908-1991), l'únic premiat dos cops amb el Premi Nobel de Física, el 1956 per l'invent del transistor, i el 1972 pels seus estudis sobre la superconductivitat.

Malgrat que al campus d'Urbana-Champaign es toquen totes les àrees temàtiques, destaca particularment en enginyeria, car és una de les primeres escoles d'enginyeria dels Estats Units i un àrea d'estudi en què té molts premis Nobel. A continuació es presenta la llista completa de premis nobels de la Universitat d'Illinois a Urbana-Champaign:

Alma Mater en la Universitat d'Illinois en Urbana-Champaign.
Alma Mater en la Universitat d'Illinois en Urbana-Champaign.

El mateix campus també té 21 premis Pulitzer; la segona biblioteca universitària més gran dels EUA, amb 10 milions de volums; el tercer supercomputador del món, a les instal·lacions del NCSA; al 2001 va invertir 391 milions de dolars en recerca; i el presupost total del campus va ascendir a 1.290 milions de dolars en l'any 2004.

El campus d'Urbana-Champaign també és conegut perquè va ser la primera institució americana a ensenyar català, dins l'immens departament d'espanyol, italià i portuguès; el qual, per cert, també concentra una gran quantitat d'experts mundials en dialectologia andalusa.

[edita] Enllaços externs